TUSVÁNYOS 26Román média: van egy jó, meg egy rossz hírünk

2015. július 24.

Maradnak a fixa ideák. :(

Nő a tudatos médiafogyasztás. :) 
A ma délutáni beszélgetésen az ActiveWatch részéről Adrian Szelmenczi, az Országos Diszkriminációellenes Tanács részéről annak elnöke, Asztalos Csaba és Szőcs Izabella jogászhallgató, a Minority Rights jelenlegi alelnöke vett részt. 
 
Adrian beszédében kifejtette, hogy nem véletlenül nem létezik román extremista párt olyan jelleggel, ahogyan a Jobbik tevékenykedik Magyarországon, hiszen a román közéletben illetve a mainstream romániai pártoknál mindenhol megtalálható a nacionalista felütés, amely pótolja a többség igényét a nemzeti ömlengésekre. Beszélt a romániai magyarok démonizálásáról, arról a felosztásról, amelyben a kisebbségek a többség ellenségei. Ez gyakorta a rosszindulatú újságírók, vagy a jóhiszemű, de informálatlan és a helyi ügyekből felkészületlen firkászok eredménye,
 
akik még mindig éltetik a székelyföldi kenyérvásárlós anekdotákat.
 
Szőcs Izabella dacára annak, hogy a kolozsvári per és a táblaügy jogi vitái kapcsán csak magyar sajtótájékoztatót tartottak, dícsérte a témát felkapó román médiát és újságírókat, akik a legnagyobb objektivitással kezelték az ügyet, illetve egy kivételével teljesen korrekt módon hoztak le cikkeket az ügyről. Ehhez viszont az kellett, hogy minden alkalommal hangsúlyozza a tényeket, miszerint ez nem egy nacionalista kezdeményezés volt, illetve nem interetnikai konfliktust szítanak vele, hanem csak egyszerű jogérvényesítés. A kulcs a román médiához a korrekt hozzáállás és a jó kommunikáció.
 
Asztalos a CNCD tevékenységéről beszélt, nyomatékosítva, hogy meg kell találni az egyensúlyt a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd között, hiszen a kényes, nehéz témáknak is helye van, de meg kell keresni a tálalás módját és meghatározni a beszélgetés stílusát. Szó volt arról is, hogy Románia a példamutató kisebbségi törvényeivel valóban élen jár, viszont azzal már senki nem foglalkozik, hogy tulajdonképpen ezek a jogkörök nincsenek gyakorolva sok esetben. Még mindig ugyanaz a régi mentalitás dívik, ami szerint a nyelvhasználat veszélyt jelenthet a többségi társadalomra. Elmondta, hogy az elmúlt időben megtöbbszöröződtek a megkeresések úgy magyar, mint román részről is, ami a nagyobb polgári tudatosság eredménye.
 
-korodi-

keddszerdacsütörtökpéntekszombat
Kisszínpad – MIT-sátor: De la Funk; DEEJAY LILBOY & NICK HAVSEN
Csűr: Dj JOHNNY
DEPO: Ethnofil (Live); Carioca - DEPO OPENING PARTY - Vygo, Saboar
© 2014-2015, tusvanyos.ro