TUSVÁNYOS 26Ezek most a legmenőbb kulturális projektjeink

2015. július 24.

A Design Terminál Tradíció és innováció című paneljének meghívottjai szerint. 
 
Antal Árpád
 
A sepsiszentgyörgyi polgármester osztja az észt modellt. Észtországban olyan állami mecenatúrát dolgoztak ki, amely kiemelten támogatja a kreatív iparágakat, főként a technológiai és design vállalkozáskat, minthogy a kis országoknak az az egyetlen esélye, ha képesek globális piacra termelni.  Ma 10. 000 startup van Észtországban, egy évtized alatt gazdasági elitváltás történt, és gombamódra szaporodtak el a dollármilliomosok, akik a saját tudásukból megszerzett vagyonukat visszafordítják: javarészt kultúrába. Hogy Szentgyörgyön ezt még nem sikerült alkalmazni, annak egyetlen akadálya van: Székelyfölnek nincs saját kormánya. 
 
 • TIFFxSepsiszentgyörgy A székelyföldi városok kulturális hubjanák év végére látványosan átalakul a főtere. Ide költözik négy napra augusztus végén a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. 

 • Székely startup inkubációs program Brutális (sic!) mennnyiségű pénzt ígér. 

 
Szalay-Bobrovniczky Alexandra
 
Budapest legfiatalabb főpolgármester-helyettese egyrészt azokat a kezdeményezéseket kedveli, amelyek a fenntartható fejlődést próbálják szolgálni. (Tudtátok, hogy a Széchenyi fürdő elhasznált meleg vizével fűtik a Fővárosi Állat- és Növénykertet?) Másrészt azokat a grassroot projekteket favorizálja, ahol a városlakók fedezik fel maguknak a már meglévő terek újféle kulturális tartalmakkal való feltöltésének mikéntjét. 
 
 • Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

 • Színházak éjszakája

 • Cinetrip   

 
Damokos Csaba
 
A sepsiszentgyörgyi Design Hét főszervezője azon a kisvárosi alaphelyzeten kíván túllépni, amikor egyszerre egyvalami történik Szentgyörgyön, és a résztvevők mindig ugyanazok az emberek. Átjárások, találkozópontok kellenek a kulturális közösségek között. Ne magunknak szervezzünk rendezvényt.  
 
 • Uriah Heep-koncert @ Szent György Napok "Na, ez koncert volt."

 • Deutsches Theater Berlin @ Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé 

 • Múzeumok Éjszakája @ Lábas Ház

 
Székely István
 
Az a jó kulturális projekt, amely kitölti a magyar kulturális paletta fehér foltjait. Összegyűjteni, megmutatni a világnak a 45-től 89-ig létrejött romániai képzőművészetet. Elérhetővé tenni az Erdélyre vonatkozó tudományos relevanciájú, és szociológiai értelemben vett kemény információkat. Fényképarchívumok, írói-adatbázisok, erős kulturális jelenlét az interneten. Mert ez sokmindennek kiindulópontja lehet. Valamint: az erdélyi innovációs központoknak, kulturális inkubátoroknak minden feltételt megteremteni, hogy a világ színpadán is látszodjunk, lásd: Kolozsvár. 
 
 • adatbank.ro 

 • sepsiszentgyörgyi EMÜK (Erdélyi Művészeti Központ)

 • Kolozsvári Ecsetgyár 

 

-ruszpéter-


keddszerdacsütörtökpéntekszombat
Kisszínpad – MIT-sátor: De la Funk; DEEJAY LILBOY & NICK HAVSEN
Csűr: Dj JOHNNY
DEPO: Ethnofil (Live); Carioca - DEPO OPENING PARTY - Vygo, Saboar
© 2014-2015, tusvanyos.ro