TUSVÁNYOS 26A lányok, a lányok, a lányok adminok

2015. július 23.

Feltörtük a gender-kódot. Úgy látszik, megrepedt az üvegplafon.5 éve van Infótér Sátor Tusványoson, a jubileumi kiadást szaftos témával rúgták be: lányok, asszonyok a tech-szektorban. A nők alacsony aránya az IT-ben egyfelől társadalmi berögződésekre és nemi sztereotípiákra vezethető vissza: a lányokat sokszor kiskorúktól humán szakmák felé szocializálják, vagy a nagyfokú önbizalomhiány miatt nem a képességeik alapján választanak pályát, ha meg bekerülnek az IT-gazdaságba, általában a pénzügyi, a HR, vagy marketing területet vezetik. Az informatikus pedig kövér, borostás, és legalább nyolc dioptria figyel az arcán. Ja, és egyeseket meg nullásokat sorjáztat 24 órában.
 
Másfelől az iskolai informatikaoktatás nem a kreativitás irányából közelít a témához, annak ellenére, hogy ma már sokkal inkább a vizualitás és az alkotói munka felől kellene megszerettetni a szakmát. Magyarán: ha bukó voltál matekből, még lehet sikeres és jólmenő startupod.  Minél diverzebb egy csapat, annál nagyobb a teljesítmény, az innováció azért még mindig a férfiakhoz kötődik, elég ha az autók interior design-jára gondolunk - van ott hely egy női táskának? Nincsen. 
 
Ezeken változtatna Koleszár Szilvia, a Skool és Kódgarázs projekt kitalálója: 10-18 éves gyerkőcöket visznek bele a kódolásba, mindezt játékos formában. A sráck role modellekkel beszélgetnek, két-három gyerekre jut egy mentor, és van olyan, hogy egy napos foglalkozás után már képesek mobil applikációt gyártani. Vagy a weben ingyen elérhető Scratchben raknak össze játékokat, ezzel olyan alapokat adva át a gyerekeknek, amivel akár 40 tanóra után bele lehet vágni a velük komolyabb programnyelvek, a Java vagy C tanulásába. Az a generáció, akit a Skool csapata kiképez, át fogja adni a gyerekeinek a know-howt, így a jövőben sokkal több női startup lesz - ebben bíznak. 
 
Müller Tamás nem egy újabb osztrák szakállas nőként, hanem a CEE Woman Startup Competition mentoraként vett részt a beszélgetésben, ő a Kelet-Közép-Európai régió talentumait gyűjti össze. A tavalyi versenyt például egy horvát csapat nyerte, a Teddy the Guardian nevű okosmackóval. Ez egy plüss maci beépített orvosi és figyelő szenzorokkal, amelyek folyamatosan mérik a gyermek szívdobogását, testhőmérsékletét, oxigén ellátottságát és stressz szintjét. A rögzített értékek wireless technológiával folyamatosan nyomonkövethetőek tábla vagy mobil készüléken. Ilyet férfi nem talál ki. 400. 000 dolláros befektetést kaptak. Szintén sikeres projektnek bizonyult a Samebug. Ez olyan közösségi hiba- és megoldás gyűjtemény építő rendszer, amivel a fejlesztők egymást segíthetik közösségi alapon az előforduló programozási hibák javításában. 
 
Ha felcsillant a szemed, és kipróbálnád magad, a neten egy rakás ingyenes kurzust találsz. Én eddig a Codeacademy-t próbáltam, garantálom, hogy nincs az a bölcsész, aki ne kapna kedvet tőle. De ott van még Udacity.com „Intro to Computer Science” netes kurzusa, kezdőknek pedig a Coursera és az edX oldalak is segítséget nyújthatnak. 
 
-ruszpéter-

keddszerdacsütörtökpéntekszombat
Kisszínpad – MIT-sátor: De la Funk; DEEJAY LILBOY & NICK HAVSEN
Csűr: Dj JOHNNY
DEPO: Ethnofil (Live); Carioca - DEPO OPENING PARTY - Vygo, Saboar
© 2014-2015, tusvanyos.ro