TUSVÁNYOS 26Autonómia és függetlenség: a szabadság felé vezető út

2015. július 22.

Bejöhet a katalánoknak? Ősszel kiderül. 
Különböző európai régiók autonómiatörekvéseiről szóló, érdekfeszítő nemzetközi eszmecsere részesei lehettünk a nyitónapon a Kós Károly sátorban. Az Erdélyi Magyar Néppárt elnökének, Szilágyi Zsoltnak és Sándor Krisztinának, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnökének moderálásával zajló előadáson dél tiroli, sziléziai, katalán és breton résztvevők saját régióik népeinek történelméről, autonómiaigényeiről, önrendelkezésért folytatott harcáról beszéltek. Sándor Krisztina reményét fejezte ki, hogy a jelenlévő képviselők fiatal életkora, elszántsága és életereje példaértékű lehet a székely fiatalok számára is, akik részéről egy, az autonómiaharc iránt megnyilvánuló elfásultságot, fáradtságot tapasztalt az elmúlt időszakban.
 
A kérdéskör uniós szabályozásáról, illetve annak hiányáról, az európai gazdasági lobbi hatásáról és a kulturális, nyelvi és önrendelkezési jogok sárba tiprásáról Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség (ehhez a szervezethez csatlakozott megfigyelő tagként az Erdélyi Magyar Néppárt), az EFA elnöke beszélt. Szerinte az elmúlt évtizedben nem a béke volt a cél Európában, hanem a gazdasági fejlődés. Elhomályosultak az igazi európai értékek, a bankok érdekei mindent felülírnak. A döntéshozók megfeledkeztek Európa lakóiról. Sem az nem helyes, hogy a gazdasági döntések felülírják az egyes államok szuverenitását, sem az, hogy másodrendű állampolgárokként kezeljék európai polgárok millióit. A neoliberális gazdasági érdekek működtetik Európát, emiatt kezdett szétesni az egész rendszer, és ennek egyik jele a görög kilépés. Az EFA elnöke szerint a történelmi régiókra, azok lakóira kellene figyelni, mert hagyományaik, régóta működő, jól bevált mikrorendszereik vannak. Bukarest is olyan régiópolitikát folytat, amely ellentmond a hagyományoknak, a történelmi folyamatoknak, úgy régiósít, hogy felbontja a jól működő, hagyományokra, nyelvi és kulturális identitásra épülő régiókat. Az előadásokat meghallgatva a hallgatóság számára kiderült, hogy egy-egy ország központi elnyomó politikája kevés eltéréssel ugyanúgy működik, nem veszi figyelembe a nemzeti kisebbségek kulturális, nyelvi jogait, nem tanúsít kiemelt figyelmet egy-egy történelmi kisrégió gazdasági előmenetele iránt. 
 
A katalán függetlenségi mozgalom mérföldkőhöz érkezett: a Katalónia függetlenségéért küzdő pártok összefogtak és egységesen indulnak a szeptember végi regionális választásokon, abban bízva, hogy a választás egyben egy függetlenségi referendumnak is megfelel. Amennyiben győz a függetlenedést támogató mozgalom, akkor legitimitást nyernek arra, hogy az elszakadást követeljék Spanyolországtól.
 
Marc Gafarot I Monjó katalán politikus megfogalmazása szerint attól az anyanemzetek nem lesznek gazdagabbak, sőt, szegényebbeké válnak, ha nem ismerik el, nem veszik figyelembe a sokszínűséget, az országuk területén élő nemzetiségek kulturális és gazdasági ösztönző szerepét. Mindazonáltal a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a lakosság 38 százaléka voksolna a függetlenség mellett, míg 45 ellene. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy a központi államhatalom szinte mindenütt akadályozni próbálja az ország területén élő más nemzeti közösségek önrendelkezési törekvéseit, legyen szó autonómiáról vagy függetlenségről és gyakran éppen ezzel provokálja ki radikalizálódásukat. És abban is, hogy égető szükség van az autonómiáért harcoló különböző régiók közötti kommunikációra, tapasztalatcserére.
 
 
Z. Nagy István
 
 
 
Résztvevők: 
 
Sándor Krisztina (executive president, Hungarian National Council of Transylvania)
Günther Dauwen ((Director European Free Alliance, EFA) on the evolution in the recent years of self-determination: A general European and EFA perspective.)
Cristian Kollmann ((Südtiroler Freiheit) on Süd-Tirol: how to prevent the existing autonomy to be hollowed out further?)
Victor Gallou ((UDB/EFAy) on Bretagne: popular referenda and reterritorializing and autonomy)
Gerard Bona ((ERC/EFAy) on Catalonia: the way forward to a new State)
Tomasz Jarecki ((RAS) on Federalisation on the agenda in a centralised Poland? How to regain lost autonomy for Silesia?)
Marc Gafarot I Monjó (külügyi kabinetvezető, Katalán Demokratikus Konvergencia Párt, Katalónia )
Andrea Carteny (Kelet-Európa történetkutató, Sapienza Egyetem, Róma)
Moderátor: Szilágyi Zsolt (president, Hungarian People’s Party of Transylvania)

 


keddszerdacsütörtökpéntekszombat
Kisszínpad – MIT-sátor: De la Funk; DEEJAY LILBOY & NICK HAVSEN
Csűr: Dj JOHNNY
DEPO: Ethnofil (Live); Carioca - DEPO OPENING PARTY - Vygo, Saboar
© 2014-2015, tusvanyos.ro