TUSVÁNYOS 26Migráció vagy bevándorlás?

2015. július 22.

A 20-25 éves korosztály munkanélküliségétől a menekültügyön, a bevándorlás-politikán, és a szerb-magyar határon felállított kerítésen át a kárpát-medencei magyarok áttelepedéséig sok mindenről szó esett fősátorban, a megnyitót követő előadáson.Különbséget kell tenni az uniós és a nem uniós állampolgárok között, ugyanis az unió állampolgárainak munkavándorlását nem lehet migrációnak nevezni - indított Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára. A menekültekre rátérve elmondta, hogy a magyar kormány mindig védelmet nyújtott a menekülteknek, ez ma sem változott, Magyarország ezeket a normákat maradéktalanul betartja. Úgy gondolja, hogy Magyarország fokozott migrációs veszélynek van kitéve.

Prőhle Gergely szerint a szerb-magyar határon felállított kerítéssel sikerült Magyarországnak elérnie az Európai Unió ingerküszöbét, hogy egyáltalán beszélni lehessen a migrációs kérdésről. Véleménye szerint külön kell választani és tárgyalni a menekültügyet, a bevándorlás-politikát és az integrációs politikát. Külön kell beszélni a határvédelemre épített kerítés építéséről és arról, hogy milyen üzeneteket hordoz ez a vajdasági magyarok számára. Egyik bevándorlási, a másik nemzetpolitikai kérdés.

Csáky Pál felvidéki európai parlamenti képviselő elmondta, hogy a Brüsszelben, liberális oldalon megfogalmazott nézetek nagy részéről kiderül, hogy különböző politikai csatározások része. A képviselő szerint megfontolt menekültpolitikára van szükség, sok a veszélyforrás, mert még nem találták fel az együttélés receptjét, például a londoni muzulmánok körében, a bevándorlást követő harmadik generáció esetében lettek nyilvánvalóak a konfliktusok. Csáky Pál szerint a népvándorlás mindig is létezett, viszont jelenleg tömegesen, szervezetten jelennek meg különböző emigránshullámok. Európa ezt nem tudja kezelni, így nem is kérdés, hogy nem szabad őket befogadni. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelni arra, hogy a politikai menekültek megfelelő bánásmódban, védelemben részesülhessenek.

Szász Jenő a svájci modellt venné át, és alakítaná európai modellé. A kárpát-medencei magyarok áttelepedésére áttérve elmondta, hogy az adatok szerint jótékony hatása volt/van az elszakított nemzetrészekből Magyarországra érkező magyarok áttelepedésének.

 

Z. Nagy István


keddszerdacsütörtökpéntekszombat
Kisszínpad – MIT-sátor: De la Funk; DEEJAY LILBOY & NICK HAVSEN
Csűr: Dj JOHNNY
DEPO: Ethnofil (Live); Carioca - DEPO OPENING PARTY - Vygo, Saboar
© 2014-2015, tusvanyos.ro