TUSVÁNYOS 26Erdélyi arisztokrácia 2.0: rövidnadrágos bárók, teniszcipős grófok

2015. július 25.

Kastélytulajdonosnak lenni Erdélyben manapság nem egy fáklyás menet. De jó példák vannak azért. 
A helyzet az, hogy Marosugrától Olasztelekig, Koronkától Gerendig szinte egymást érik az értékesebbnél értékesebb nemesi rezidenciák, ezek közül azonban nagyon keveset sikerül megmentenünk, legtöbbjük romokban, kihasználatlanul áll. Egyes kastélyokba magánfejlesztés útján lehelnek életet, mások állami vagy alapítványi igazgatással közintézményi vagy kulturális funkciókat látnak el.
 
Minden kastélymentő 22-es csapdája: se uniós, se román állami támogatás magán kézben lévő ingatlannak nem jár. Ennek nagyjából két oka van: nemigen van politikai érdek mögötte, és köszönönet se lenne sok benne, elégedetlenkedés viszont annál több. Itt jönne be a magyar állam szerepvállalása a restitúciós történetbe, Vécsi Nagy Zoltán meg is üzente a miniszterelnöknek: a magánbirtok pont annyira nemzeti érdek, mint az egyházi. Persze, nem lenne egy kockázatmentes vállalás, nincs elég lélegeztetőgép, és kastélyt építünk Erdélyben, értjük. Szóval résen kell lenni, az átoksori kísértetek általában másképp gondolkodnak a világról, az ember egy pillanatra nem figyel oda, már felépült egy wellnessközpont és egy ortodox templom valamelyik kúria helyén. 
 
Fugadon ma egyetlen magyar él. Bánffy Farkasnak hívják, és ő az élő példa rá, hogy az arisztokraták közül is akadnak punkok. Egyszer csak fogta magát, otthagyta a pesti lájfot, és visszaköltözött Erdélybe, hogy a család fugadi kastélyát és 35 hektáros birtokát visszaszerezze.
 
"Igazából én nem szeretnék kastélyban élni, baromi nagy. Képzeld el, 70 négyzetméter ablakot megpucolni két oldalról..."
 
Mint mondja, az erdélyi nemesek körében mindenki mindenkivel rokon, az ideális az lenne, ha nem csak a lakodalmakon és a temetéseken találkoznának, hanem az épületek felújításáért tevékenykedők között hálózat alakulna ki az eredményesebb munka érdekében.  Ja, azt is a nagy Bánffy család leszármazottától tudtam meg, hogy mi az a három dolog, amit viszont a Jóisten se tud. Ádegy: hány apácarend van a Földön? Ádkettő: mit akarnak a jezsuiták? Ádhárom: mennyi pénzük van a ferenceseknek? 
 
Gregor Roy Chowdhury jópéldának látja a zabolai helyzetet, de nem venne mérget rá, hogy nem veszik el újból a jussot. Távolról nem lehet csinálni, akkor működik a munka, ha odaköltözik a család, vagy ha egy vállalkozó kézbe veszi a dolgot. Fontos a fenntartható fejlesztési stratégia, mert a kastélyok általában csak visznek, ezért kell az erdő és a föld, hogy önjáróvá tegyük az értékes épületeket.  Ma vendégfogadásból teremtik  meg az épületek és a park karbantartási költségeit.
 
A zabolai Mikes kastélyhoz hasonlóan sikersztorinak ígérkezik a gyalui reneszánsz várkastély belakása. Barcsay Tamás történész professzor, Barcsay Ákos fejedelem oldalági leszármazottja végigküzdötte magát a restitúciós labirintuson, tavaly pedig Gergely Balázs ösztönzésére Nagy Elek üzletember megvásárolta az épületet a hozzá tartozó telekkel együtt. A tervek szerint Gyalu Közép-Erdély legújabb közösségi terévé alakulhat, olyan kulturális kalandparkká, amelyben a kalotaszegi, mezőségi skanzentől Gyalu római kori örökségéig bármi elférne.  
 
Úri muri rulez. 
 
-ruszpéter-

keddszerdacsütörtökpéntekszombat
Kisszínpad – MIT-sátor: De la Funk; DEEJAY LILBOY & NICK HAVSEN
Csűr: Dj JOHNNY
DEPO: Ethnofil (Live); Carioca - DEPO OPENING PARTY - Vygo, Saboar
© 2014-2015, tusvanyos.ro