TUSVÁNYOS 26Magyar-roma együttélés: külön, együtt, vagy keresztben?

2015. július 23.

Amiről nem lehet beszélni, arról beszélni kell. Világot nem váltottak a roma és a magyar közösségek együttélési lehetőségeit feszegető előadók ma a Kós Károly sátorban, de meglátásuk szerint mindenképp pozitív, hogy elindult a beszélgetés a tabunak számító témában. A témagazda-moderátor Z. Nagy István bevezetőjében elmondta, hogy ő és beszélgetőtársainak egy része sorozatos konfliktushelyzeteket megtapasztalva jutottak el arra a felismerésre, hogy nyílt lapokkal, kertelés nélkül kell a kérdésről beszélni, ugyanis azt tapasztalják, hogy a politikum és a sajtó mellett a hatóságok is kényes kérdésként kezelik Székelyföldön a magyar-roma együttélésből fakadó konfliktusokat – a struccpolitika pedig nem vezet a problémák megoldására. 
 
Szőke László székelyudvarhelyi származású, Budapesten élő újságíró elmondta, hogy ő, mivel évek óta az udvarhelyi alvilág viselt dolgaival foglalkozik, nem látja teljes mértékben át az együttélés javításának módozatait. Egy biztos: nem szabad összemosni a roma közösség fogalmát a bűnözéssel. A kulturális különbségek mellett kommunikációs, nyelvi problémák is nehezítik a magyar és cigány közösségek párbeszédét. 
 
Gálfi Árpád székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő az általa képviselt bethlenfalvi közösség és a roma Gábor család között kialakult konfliktusokról, ezek előzményeiről, illetve az összefogás erejéről és a problémák jogi úton történő megoldásáról beszélt. A képviselő elmondta, nem is volt kérdés, hogy a konfliktusok kezelését jogi úton oldják meg.
 
Vasik János rozsnyói szerkesztő, a Pátria Rádió munkatársa, a társadalmi párbeszéd, az oktatás fontosságáról és a civil szféra szerepéről beszélt. Általános vitát generált az a kérdés, hogy szükséges-e, illetve milyen szintig lehet hasznos a romák felzárkóztatása, illetve, hogy hogyan lehet feloldani a közösségek kulturális különbözőségét. A beszélgetés a többségben jelen lévő székelyudvarhelyiek miatt inkább a konfliktusról és azok kezeléséről szólt, illetve erről az oldalról közelítette meg az együttélés kérdéskörét.  Vasik János Krasznahorkán olyan közösségben dolgozik, többek között erről szóló rovatot is szerkesztve, ahol meghaladta a roma közösség aránya a más nemzetiségűekét.
 
Kiderült, hogy a Kárpát-medence minden szögletében ugyanazok a problémák fogalmazódnak meg az együttélés tekintetében, az elszakított nemzetrészekben ugyanakkor hatványozottabb a probléma, ugyanis a magyaroknak, a romákkal való együttélés mellett, a többségi nemzetekkel való kapcsolatuk is sok esetben macerás. Mindenképp hiányzott egy roma vitapartner a beszélgetésből, hogy érdemi véleményütköztetés alakuljon ki. A moderátor szerint ugyanúgy jártak ezzel, mint Tusványos az érdemi magyar-román párbeszéddel: a partner távolmaradása miatt elmaradt.
 
 
-tusványospress-
 
 
Kós Károly sátor
 
13:00 Magyar és roma közösségek együttélése - hogyan? 
Gálfi Árpád (önkormányzati képviselő, Székelyudvarhely)
Szőke László (újságíró, Budapest)
Bokor Botond (polgármester, Fenyéd)
Vasik János (szerkesztő, Pátria Rádió – a Szlovák Rádió 5-ös, nemzetiségi adása)
Moderátor: Z. Nagy István (újságíró, civil aktivista, Zetelaka)
 

keddszerdacsütörtökpéntekszombat
Kisszínpad – MIT-sátor: De la Funk; DEEJAY LILBOY & NICK HAVSEN
Csűr: Dj JOHNNY
DEPO: Ethnofil (Live); Carioca - DEPO OPENING PARTY - Vygo, Saboar
© 2014-2015, tusvanyos.ro