TUSVÁNYOS 26Mit kíván a lokális infrastruktúra?

2015. július 22.

Konszenzust. És stratégiát. Hogy ne arra keressünk forrásokat, amire aktuálisan pályázni lehet. „Otthon legyünk benne” címmel az integrált városfejlesztési stratégiákról beszélt több magyarországi és székelyföldi vezető, politikus. Első körben letisztázódott a téma, kiderült, hogy több irányvonalat is érint, ami a közéleti, kulturális, civil és üzleti szférát érinti. Elhangzott, hogy az integrált városfejlesztési terv szerves részét képezi már a helyi, de a megyei önkormányzatoknak is, enélkül nem is lehetne Uniós forrásokra szert tenni. A beszélgetést az anyaországi meghívottak kezdték, akik kiemelték, hogy Magyarországon átalakult a finanszírozási rendszer, amelyeket már a járási hivatalok látnak el. 
 
Az erdélyi városok képviselői közül Jakab Attila székelyudvarhelyi városi tanácsos kiemelte, hogy nincs értelme igazán integrált szociális-kulturális városfejlesztésekről beszélni addig, amíg a lokális infrastruktúra is sok helyen nincs vagy meggondolatlanul van kiépítve, mint a Szent-Anna tóhoz vezető út vagy a kápolnási turisztikai iroda. Nem a stratégiák mentén, egy cél érdekében hívnak le pénzeket, hanem arra keresnek forrást amire aktuálisan pályázni lehet. Ráduly Róbert Csíkszereda volt polgármestere egy Bibliához hasonlította a dokumentumot, amiből tulajdonképpen
 
mindenki azt olvas ki, amit akar, sok esetben pedig más városok stratégiáit ültetik át hibásan.
 
Tusnádfürdő polgármestere elmondta, a városban nincs munkanélküliség, más településekről járnak át dolgozni, ám sokkal jobb bukaresti lobbira számít a jövőben. A turisztika és a szállodaipar folyamatosan kéri az utánpótlást. Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke egy regionális stratégiát is sürgetett, ami elejét venné a párhuzamos beruházásoknak és egy közös gazdasági-turisztikai projektet épít székelyföldi szinten. 
 
Dacára, hogy ötévente felülvizsgálják ezeket a terveket, érdemes politikai konszenzusra törekedni, hiszen a mindenkori polgármesterek és vezetők is ugyanazt a stratégiát kell szamárvezetőként szem előtt tartaniuk. 
 
-kvl-

keddszerdacsütörtökpéntekszombat
Kisszínpad – MIT-sátor: De la Funk; DEEJAY LILBOY & NICK HAVSEN
Csűr: Dj JOHNNY
DEPO: Ethnofil (Live); Carioca - DEPO OPENING PARTY - Vygo, Saboar
© 2014-2015, tusvanyos.ro