TUSVÁNYOS 26Kézműves vállalkozást indítanál? Itt van 7 jótanács

2015. július 22.
A művészeti vállalkozók, akik megosztották eddigi tapasztalataikat: Antal Hajnal (Selected Bags), Varga Csaba (Delikates), és Iozsa Erika (Jasmin Blanc Boutique). 


 
1.  Beindítanád, de nincs kezdőtőkéd?
 
No para. Se amerikai nagybácsid, se gazdag vőlegényed nem kell legyen az induláshoz. Nulláról is indulhatsz. Mindig abból dolgozz, amid van. Egyszer csak jönni fog az ugródeszka.
 
2. Légy türelmes.
 
A piacod nem fog egyik napról a másikra kiépülni, ne görcsölj rá, ha a kezdeti vásárlóköröd nem biztosít megélhetést. Az elején gyakorlatilag minden vállalkozás veszteséges. Készítsd üzleti tervet, anélkül nem is érdemes belevágni semmilyen buliba. 
 
4. Fizess meg egy jó könyvelőt!  
 
Nem kell közgazdásznak lenni, de inkább keress egy könyvelőt, minthogy megőrjítsen az adminisztráció. 
 
3. Bezzeg külföldön minden jobb.
 
Nem, nem az. Az itthoni árak háromszorosáért is eladhatod a terméked, még az árát se kérdezik meg, ez tény. Viszont itthon a helybér is, a munkaerő is olcsóbb. Az ideális: helyben előállítani, és külföldön értékesíteni. 
 
4. Internet, internet, internet.
 
A Delikates például a termékei 80%-át online értékesíti.  Ha értekesíteni szeretnél, használd az Etsyt,  vagy a Breslót. És ne szégyellj külföldi partnercég ajtaján kopogtatni. Többször is, ha kell. 
 
5. Ne törődj a szkeptikusokkal!
 
Jó-jó, bizsu és övtáska, de miből fogsz megélni?! Ezek azok a "támogatók", akik a szemöldöküket fel, a vállalkozói ambícióidat pedig visszahúzzák. Legyints, és mondd azt: waaatch me!
 
6. Óvatosan a marketinggel!  
 
Nehogy egyszer csak megnőjenek a rendelések, és nagyobb legyen a kereset, mint amit teljesíteni tudsz. Persze akinek nem marketingje, ne vegye magára. 
 
7. Jól lődd be az árat.
 
Tiszteld a munkád gyümölcsét. Minden egyes tűhúzás és cipzár, szín és forma a te kezed munkája, adott esetben a nyersanyagot is külföldről rendeled. Hát bátran kérd meg az árát, ahogyan azt a termék megérdemli.  
 
 
-ruszpéter-

keddszerdacsütörtökpéntekszombat
Kisszínpad – MIT-sátor: De la Funk; DEEJAY LILBOY & NICK HAVSEN
Csűr: Dj JOHNNY
DEPO: Ethnofil (Live); Carioca - DEPO OPENING PARTY - Vygo, Saboar
© 2014-2015, tusvanyos.ro