TUSVÁNYOS 26Több, mint megnyitó

2015. július 22.

Megnyitódtunk!A már hagyományossá vált áldással és imával kezdődött a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitója. Németh Zsolt táboralapító, az országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke szerint az idei szabadegyetem fő témái az elmúlt 25 év politikai korszakát lezáró események lesznek. Ez a korszakváltás legalább annyira jelentős, mint az 1989-1990-es, új geopolitikai helyzettel állunk szemben: Magyarország és Románia északi szomszédságában háború dúl, soha nem tapasztalt népvándorlás indult el más kontinensekről az Európa országaiba, gazdasági és szervezeti szempontból is óriási kihívásokkal néz szembe, válsággal küzd az Európai Unió. Németh Zsolt leszögezte, Magyarország a stabilitás pártján áll, és fontosnak tartja, mind a külső, mind a belső stabilitás megőrzését. Védelmi szempontból NATO légjogosultsága nem megkérdőjelezhető, viszont fontos az európai védelmi unió létrehozása, megerősítése, ugyancsak szükség van egy közös migrációs- és menekültstratégiára. A táboralapító elmondta, hogy a közép-európai stabilitás szempontjából a magyar-lengyel és a magyar-román kapcsolatok stabilizálása létfontosságú,

a magyar-román kapcsolatok terén kitért arra, hogy 2012 óta a süketek párbeszéde zajlik Magyarország és Románia között.

A magyar nemzetpolitika a stabilitás nemzetpolitikája: Magyarország jogbiztonságot vár el, azt, hogy betartsák a törvényeket, védjék a magyar nyelvet, szimbólumainkat és jogainkat tartsák be. Németh Zsolt végezetül felhívta a tábor résztvevőinek figyelmét arra is, hogy ez egy túlélő tábor, így vegyék komolyan azt a székely aranymondást, hogy a medve nem játék.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, öröm számára, hogy közel egy hónapja zajlanak a különböző nemzetpolitikai táborok a Kárpát-medencében, Felsőszinevér, Kishegyes és Martos-Gombaszög után immár Tusványos is megnyitja kapuit. Az államtitkár elmondta: szétszabdaltak bennünket az államhatárok, úgy is lehet fogalmazni, hogy világnemzet lettünk, hiszen a földgolyó minden szegletében találunk magyar közösségeket. Magyar politikusként sokszor elgondolkodott azon, hogy voltak-e hasonló helyzetek a magyarság történelmében, van-e a jelenlegi helyzetre megoldás? Nemeskürty Istvánt idézte, aki szerint a 16-17. században már szembenézett hasonló kihívásokkal a magyar nemzetpolitika, a reformáció, a bibliafordítások, az első könyvek megjelenésének időszakában a magyarság megfogalmazta önmagát, ez volt az alap a következő 200 év történéseihez, így lépte túl a következő kor kihívásait a magyar nemzet. Ilyen helyzetekben születnek meg a támpontok, a tennivalók a következő időszak építkezésére. Potápi Árpád kiemelte azt, hogy Tusványoson születtek meg azok a gondolatok, beszélgetések, amelyekből később törvények, jogszabályok születtek, ilyen volt a státusztörvény, a kettős állampolgárság, a gyerektáborok gondolata, ezek mind nemzetünk javát szolgálják. 

Toró T. Tibor táboralapító, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke üdvözölte Tusványos Szabad Köztársaság polgárait, a kárpátaljai követeket, akik óriási kihívások előtt állnak, így nagy szükségük van a bátorításra. A politikus elmondta: az idei tábor címének ötlete Katalóniából, a Barcelona Futballklub Több, mint klub jelmondatából származik, ugyanis a katalán csapatnak egy 100.000 férőhelyes stadionja van, hozzávetőleg 120-130 ezres szurkolótáborral rendelkezik, de a klub Katalónia 6 millió lakóját képviseli.

Tusványos több mint diáktábor, több mint fesztivál, több mint szabadegyetem, egy jövőképet rajzoló szellemi műhely.

Az EPA tagjainak, partnereinek, autonómiáról szóló nemzetközi kerekasztala mellett a romániai korrupcióellenes intézkedések lehetséges okairól, módjáról és hatásairól, valamint az erdélyi román transzilvanisták elképzeléséről lesz szó az idei szabadegyetemen

Tárnok Mária, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke megnyitóbeszédében elmondta, hogy a diáktábort idén 28 partnerrel szervezik, 20 helyszínen naponta 150 meghívott tart előadást. A rendezvények jó lebonyolítása érdekében 170 táborszervező dolgozik. Tárnok Mária Pénzes Éva egykori táborszervező és Buzánszky Jenő bácsi eltávozásáról is említést tett. 

Fancsali Barna főszervező, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke a jelenlévők köszöntését követően elmondta: 7000 látogatót regisztráltak kedden, a rendezvény nulladik napja után ez a szám becslések szerint a hétvégére elérheti a napi 13-15 ezer főt is. A 170 szervező mellett további 300 szolgáltató gondoskodik a látogatókról. Újdonság a táborba vezető aszfaltút, a csomagmegőrző és – úgy tűnik – beváltotta a reményeket az ugyancsak újdonságnak számító beléptető rendszer. Fancsali Barna azt is elmondta, hogy idén 20 esztendős a MIT, majd, mint a szervezet egykori elnökét, Sándor Krisztinát köszöntötte.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke szerint a szervezők jó szándéka ellenére (meghívták a román politikusokat és helytartókat), a román fél távolmaradása miatt, idén is elmarad az érdemi magyar-román párbeszéd. Köszöntötte jelenlévő román meghívottakat, előadókat, idén többek között Sabin Gherman, Cristian Parvulescu és Smaranda Enache fogadta el a felkérést. Az idei Tusványoson erdélyi magyar politikai párbeszéd sem lesz, ugyanis Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nem fogadta el a pénteki nemzetpolitikai kerekasztalra a meghívást. 


Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere szerint Tusnádfürdő négy hivatalos ünnepe közül az egyik Tusványos. Az új aszfaltútra és az időjárás előrejelzésre hivatkozva, meglátása szerint idén a gumicsizma-biznisz biztosan csődbe jut.

 

Z. Nagy István


keddszerdacsütörtökpéntekszombat
Kisszínpad – MIT-sátor: De la Funk; DEEJAY LILBOY & NICK HAVSEN
Csűr: Dj JOHNNY
DEPO: Ethnofil (Live); Carioca - DEPO OPENING PARTY - Vygo, Saboar
© 2014-2015, tusvanyos.ro