TUSVÁNYOS 26Archívum > 2011 > Hírek

After Tusványos: dióhéjban a Tusványos Press munkájáról

Öt nap, harminchét cikk, harminchat fotósorozat és huszonhat videó – ez szerkesztőségünk mérlege az idei, sorban a huszonkettedik Tusványoson.

Tovább >>>

Utazást nyertek Tusványoson

A Magyar Ifjúsági Tanács és a Magyar Turizmus Zrt. közös nyereményakciót szervezett az Összenő, ami összetartozik mottóval megszervezett XXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében. A sorsolásokat az esti koncertek előtt tartották meg. Íme a nyertesek névsora.

Tovább >>>

Orbán Viktor beszéde a XXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban

Engedjék meg, hogy tisztelettel és szeretettel köszöntsem Önöket! Zsolt, köszönöm szépen a lehetőséget, hogy idén is megszólalhatok itt. Püspök úrnak köszönöm a kiváló társaságot.

Tovább >>>

Píszelgettünk, hesszelgettünk, meg a székely deszkások

A Sólyom-kőről letekintve Tusnádfürdő és a kemping pontosan, szinte közhelyesen olyan, mint a vasúti terepasztalok. Tusványos azon része, ami innen látszik, rendkívül kicsinek tűnik, embereket nem is lehet kivenni. Ha csak innen szemlélném a tábort, és nem töltöttem volna már itt öt napot, ügyet sem vetnék rá.

Tovább >>>

Kubik Anna kedvenc verseiből válogatott

Egy Kossuth-díjas színésznő megáll a sátor közepén, és a sátorban megáll a levegő. Tágra nyílnak a szemek és borzongás fut végig a hátakon, amint megszólal. Jó itt lenni, jó akinek jutott hely.

Tovább >>>

Tőkés László: „Területekért jogokat!”

Húsz év alatt semmilyen tartós eredményt nem sikerült elérni Romániában, az ország még mindig posztkommunista korszakát éli – jelentette ki szombaton, 2011. július 23-án, Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Tovább >>>

Kritika és színház

A Magyar Teátrum színházi sátra neves közéleti és színházi személyiségeket hívott meg előadónak, vitapartnernek a csütörtök délutánra hirdetett szakmai vitára.

Tovább >>>

Egy fiatalos, dinamikus csapat

Tovább >>>

Keskeny út sátor

A „sarokban” megbúvó csöndes sátorba látogattunk el. Ide vonul el az, akinek néha túl zajos a tusványosi élet. Pihenni, kézműves foglalkozásokban részt venni lehet itt: gyerek és felnőtt egyszerre mélyedhet bele az agyagozás vagy festés közben egy-egy mélyebb jellegű beszélgetésbe. Fodor Enikőt, a Keskeny út önkéntes munkatársát kérdeztük a sátorban folyó tevékenységekről.

Tovább >>>

Ahol otthon érzed magad...

Az Erdély Café az a hely, ahol otthon érzed magad. Az érdekes emberek, az izgalmas előadások garantálják az otthonos hangulatot. A sátorban zajló tevékenységekről Boda Szabolcsot, az Élő Erdély Egyesület elnökét faggattuk, aki egyben a sátor irányítója is. 

Tovább >>>

Góbék a BKIK-SZVESZ sátorban

A Góbé-termékcsaládról Balázs Judit, a Góbé termék-menedzserét kérdeztük. 

Tovább >>>

Egy eltérő, jobb értékrend

Meglepően kevés hely van Tusványoson, ahol nem lehet dohányozni. Bár táblát nem láttam, a Corvina Könyvsátor és a Csíki Anyák Egyesületének sátra (persze nem csak az övék, itt van a Szent Ferenc Alapítvány és a Juventus Alapítvány is) olyan helynek tűntek, ahol senkinek sem jutna eszébe rágyújtani. És ez nem is baj.

Tovább >>>

Ami az alacsony átlagéletkorhoz kell

A nagyszínpad mögött, az információs házzal szemben, a sátortábor bejáratánál, tehát igencsak központi helyen épült fel a MISZSZ, azaz a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetségének sátra a 2011-es Tusványoson.

Tovább >>>

Aktuálpolitika az EMNT-Jakabffy sátorban

Az EMNT-Jakabffy sátor a XXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor második legnagyobb helyszíne, ahol előadásokat, politikai és közéleti értekezleteket tartanak.

Tovább >>>

Könnyed programok a Partiumi Keresztény Egyetem sátrában

Románia első magyar akkreditált felsőoktatási intézete, a Partiumi Keresztény Egyetem is képviseli magát a XXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáboron.

Tovább >>>

Fókuszban az oktatás

A közoktatás-fejlesztéssel foglalkozó Commitment Zrt. tusványosi sátra kézen fekvő oktatási, nevelési, illetve ehhez különböző mértékben kapcsolódó problémákkal foglalkozik.

Tovább >>>

Vihar után derűs reggel

Az éjszakai vihar után szinte zökkenőmentesen folytatódott az élet Tusványoson, a Magyar Teátrumi Társaság Színházi sátrában.

Tovább >>>

Ismertették az alakuló EMNP programját

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kezdeményezői mindenképpen megfellebbezik a párt bejegyzését elutasító bírósági döntést, ha annak indoklását írásban is megkapják - mondta csütörtökön Tusnádfürdőn Toró T. Tibor, az EMNP ideiglenes elnökségének elnöke.

Tovább >>>

Kalandozások Sárkányföldön

A Magyar Teátrumi Társaság színházi sátrában a Békés Megyei Napsugár Bábszínház előadása volt programon.

Tovább >>>

„Éjjeli menedékhely” a színházi sátorban

Az elmúlt éjjel ítéletidő tombolt Tusnádfürdő környékén. Tusványoson fákat döntött ki a vihar, sátrakat ragadott el a szél.

Tovább >>>

A medve nem játék

Oroszország mai szerepéről, aktuális problémáiról beszéltek a téma szakértői csütörtök délben az EMNT-Jakabffy sátorban.

Tovább >>>

Romastratégia: a megfelelő hozzáállás hiányzik leginkább

„Az EU-elnökség egyik legfontosabb eredménye, a cigány keretstratégia megalkotása” – nyitotta meg az Európai romastratégia a gyakorlatban című előadást Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, a beszélgetés moderátora.

Tovább >>>

Van-e közös érdek Közép-Európában?

Hol helyezhetjük el Közép-Európát az Európai Unióban? Léteznek közös érdekek, vagy sem? egyáltalán mi az, hogy Közép-Európa? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a EMNT sátorban rendezett program előadói, de sok szó esett a magyar EU-elnökségről is.

Tovább >>>

A kapuk mindenki számára nyitva állnak

Fiatalon még könnyebb a kapcsolatépítés, alakítható a politikai gondolkodás és az érdeklődés, hosszútávon pedig így születhetnek erős pártok – állapították meg a Tusványosi szabadegyetem csütörtöki ifjúságpolitikai panelének előadói, akik egy-egy ifjúsági szervezet képviseletében jelentek meg. 

Tovább >>>

Népnevelés a XXI. században

Csütörtök délután ismét az MTV-s Alföldi Zoltán vezetett beszélgetést a Commitment sátorban. A panelen ezúttal újságírók, televíziós személyiségek, és Böjte Csaba atya vitatkoztak az oktatás és a média kapcsolatáról. A média talán nagyobb hatást gyakorol a fiatalokra, mint egy tanár vagy szülő – állított és kérdezett egyszerre a moderátor

Tovább >>>

Van-e külön újságírói etika?

A szerdai vihar után csütörtök délben indult újra az élet a Corvina könyvesház sátrában: Újságírói etika és politika címmel szerveztek panelbeszélgetést.

Tovább >>>

Magyar Teátrumi Társaság Tusványoson

Németh Zsolt: A színházi sátorral hiánypótló kezdeményezést valósít meg a Magyar Teátrumi Társaság a tusnádfürdői táborok több, mint két évtizedes történetében.

Tovább >>>

Áll a színházi sátor Tusványoson

Felépült a Magyar Teátrum hármas gömbsátra a Tusványosi Szabadegyetemen.

Tovább >>>

Merre tovább, magyar sajtó?

Tovább >>>

Egyház és oktatás

A Commitment Zrt. sátrában szerdán egy aktuális vitatéma, az önkormányzati oktatási intézmények egyházi kézbe kerülése is boncasztalra került. Az öt, többnyire eltérő vallású előadó részvételével megrendezett beszélgetést Alföldi Zoltán, az MTV műsorvezetője így konferálta fel: „2010-ben egy törvénymódosítás lehetővé tette, hogy az egyházak átvegyék az iskolák működtetését, és azóta erre 82 esetben volt példa”.

Tovább >>>

Fenntarthatóság és biztonság

A fősátor nyitónapját zárta az egyik legaktuálisabb szakpolitikai rendezvény, melynek központi témája a magyarországi és határon túli energiapolitika volt. A Kárpát-medence számára is követhető energetikai trendekről, a régió megfelelő energiaellátásáról szóló rendezvényen részt vettek a régió nagy olaj- és áramszolgáltató vállalatainak vezetői, köztük az MVM és a Slovnaft vezérigazgatói. Rajtuk kívül Bencsik János energiapolitikáért és otthonteremtésért felelős államtitkár és Ferenczi Szabolcs, a MOL-csoport stratégiai igazgatója jelentek meg.

Tovább >>>

Régi adósság

Kilencvenegy éve a magyarság jelentős része – kisebb megszakítással – a Magyarországot környező országok állampolgára lett. Ez régi történet. Az ezeréves Nagy-Magyarország lassan már kevéssé realitás, leggyakrabban történelemkönyvekben és autók hátulján matricaként találkozunk vele. Nem gondolunk rá napi szinten, nincs benne a köztudatban, a közbeszédben. Honfitársaink viszont itt vannak – onnan nézve – a határ túloldalán, és az eltelt kilencvenegy évben most, egy éve sikerült forradalmi változást elérni ennek a kérdésnek a kezelésében.

Tovább >>>

Tálentum és társadalom

Érdekes beszélgetéssel indult a Commitment sátor szerdai programja: a délutáni kerekasztalon a tehetséggondozás és a versenyképesség, illetve ezek kapcsolata került napirendre. A nemzeti – és kárpát-medencei – versenyképesség különösen sokat emlegetett fogalom mostanában, ez ma már nem csupán akadémikusok és szakpolitikusok szűk körét érdekli. A tusványosi beszélgetés viszont nem elsősorban a téma gazdasági vetületeivel foglalkozik – sokkal inkább a tehetséggondozás stratégiai szerepéről, illetve a tudásalapú társadalom megteremtésének módjairól volt szó.

Tovább >>>

Interjú Sándor Krisztina főszervezővel

Ez egy méltó kezdés, nem is tudom, hogy mikor volt olyan, hogy már első este közel ötezren voltak lent a táborban - mondta Sándor Krisztina, a Tusványos Pressnek adott interjújában.

Tovább >>>

Kárpát-medencei tudástér

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa nyitotta meg szerdán a tusnádfürdői Tusványos szabadegyetem első tematikus előadását. A konferansziéként jelenlévő biztos bevezetőjében elmondta, az eddigi 21 Tusványoson mindig esett szó az oktatásról, és ez még a 122. táborban is így lesz.

Tovább >>>

Semjén: Nem engedünk nemzeti érdekeinkből

A megújulás jegyében, áldással nyitották meg a huszonkettedik Tusványost. Szeressük egymást, és legyünk olyanok, mint a háromlábú rókának segítő tigris – ezzel az üzenettel vágtunk bele a nyitóbeszédekbe.

Tovább >>>

Tábori szabályzat

Idén is aktuális!

Tovább >>>

Székely GPS, reposzt

Elindulunk-e még máma? Nem másétt, de már erőst hazamennék.

Tovább >>>

Sátrak és kisházak, reposzt

“Olyan büszkén állt a tábor, pont a világ kellős közepén. És a miénk volt egy sátor, és benne ő, és benne én. (…) Nagy élet volt, az ének szólt, a szív dobolt.” Így énekli Zorán, bár nem vagyok teljesen bizonyos abban, hogy Tusványosról énekelt. Nem baj, jól énekli, ezért idei felvezetőnek megteszi.

Tovább >>>

Kolozsvári Magyar Napok

Mert összenő, ami összetartozik

Tovább >>>

ROLE-unk

Néhány szó a Magyar Televízió Örömzene-nagydíjas, Pro Urbe-díjas székelyföldi Role zenekarról

A csíkszeredai Role zenekar története egy igazi kusza mese tele örömökkel, válságokkal, álló örvényekkel, száguldással – de egy dolog biztos: ma is él, működik. A lehető legszínesebb, legváltozatosabb, legkülönbözőbb érdeklődési körű alkotóemberekből áll, egyszerre jelen és múlt… mégis mindig jövőbe tekintő csapat. Csapattársak jönnek, távoznak, rendszerek változnak és természetesen a ROLE is változik.

Tovább >>>

Role a fák hegyén

A Role zenekar már a kezdetektől jelen van a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, zenekarként, szimpatizánsként, lebonyolítóként, szolgáltatóként, problémamegoldóként.

Tovább >>>

Interjú Szabó Előddel

Tovább >>>

Interjú Varga Miklóssal

Tovább >>>

Szvorák Katalin: Emlékfoszlányok Illés Lajosról

A bálványosi emlékkoncert apropója irattatja velem örökkön visszatérő gondolataimat Lajosról

Tovább >>>

Interjú Kalapács Józseffel

Hatással volt rá is az Illés, mondja Kalapács József.

Tovább >>>

Illés Lajos (1942–2007)

Illés Lajos, az Illés Együttes névadó alapítója 1942. március 18-án született Budapesten. Középiskolás (Eötvös József Gimnázium) korában öccsével, Károllyal alapította első zenekarát, 1960-tól már ezen a néven szerepeltek és lett népszerű az ifjúság körében. Játszottak iskolai rendezvényeken, gólyabálokon, az akkoriban nálunk is megszülető új könnyűzenei stílust játszó zenekaroknak helyet adó Dália eszpresszóban és végképp be- és élre tört a köztudatba az 1962-es kisstadioni koncerttel. 

Tovább >>>

Legyen világosság!

Tovább >>>

Szikrázni fog a szemünk

Ha rajtunk állna, mi a Ghymesnek a létező összes magyar zenei díjat odaadnánk. És még csak az sem zavarna minket, hogy ők már az összeset megkapták.

Tovább >>>

Kölykeik voltunk

"Gyanúsan hallgató / harcosok ittak ott / szomjoltó italt, / szorongva hun haragtól."

Tovább >>>

Babos kendőt visel a babám

A zenekarok bemutatása végül is egyszerű dolog: a szervezők nyolc óra munkában megkötik a szerződést, a szerkesztőség nyolc órát pihen, mert a banda menedzsere elküld valami promóanyagot (vagy a honlap linkjét), oszt nyolc órát szórakozunk a jutubicák vadászásával.

Tovább >>>

Ne 'jedj!

Báró Maszkura ránk hozza a Tücsökraját, soha jobb büntit

Báró Maszkura írja a honlapjukon, hogy "vidéken voltak maszkurák, színes, vicces ruhákban, fejükön maszkkal és gyerekeket fenyítettek, ha rosszak voltak". Hogy a második évezredben úgy gondolta - akkor még - Háborgató Maszkura, hogy az anyaországiakra ráfér egy kis fenyítés, azt innen a Hargita lábától megértjük. Fogta magát, átalment, vitte fogában tartva egy szem lelkét a túlsó partra. Oszt' csak az lett a vége, hogy felfeszült a szivárványra, megtalálta és imádta a tücsök-hegedűt, egy egész raj muzsikál neki, nekünk, és ez így van jól.

Tovább >>>

Táncoló talpalá

Vannak olyan előadók, akik esetében az eccerű négynegyeden szocializálódott fogyasztó hajlandó elgondolkodni azon, hogy ezt meg honnan szalajsztották. Így járt a szerkesztőségünk a Shantellel is, néztük jobbról, néztük balról, hogy ez tényleg megy valahová, de az illetékes rajongónk a jutubicák keresése közben egész egyszerűen nem volt hajlandó információkat szolgáltatni a csávóról, csak a feje és a lába járt veszettül. Ezért hát táncoló ujjakkal rákerestünk a Wikipédián, és kiderült: Shantelt polgári nevén úgy hívják, hogy Stefan Hantel. Értitek.

Tovább >>>

Tusványosi péhádé

Azért az jelzésértékű lehet, hogy ha beütöd a keresőbe a „magna cum laude" betűsort, még véletlenül sem a tudományos fokozatot adja ki találatként. Sőt: oldalakon keresztül a Magna Cum Laude nevű zenekarról szóló linkek sorjáznak, amit részünkről egy cseppet sem bánunk, hiszen a Bálványosi Nyári Szabadegyetem éppen erről szól: „extra muros" (falakon kívül) folyik az eszmecsere, és mutassatok egy olyan táborozót, aki felcserélné egy akadémiai fogadással a tusványosi doktorálás koronáját: az esti Magna Cum Laude koncertet.

Tovább >>>

Leverik rajtunk a turnésarat

Korunknál fogva nem közvetlen tapasztalatból tudjuk, hogy az intimtorna jó, olvastuk a Zinterneten, hogy „... a feleség, aki beíratja párját egy tanfolyamra a [cenzúrázva] miatt, a tréningen elsajátított praktikáknak saját maga is hasznát látja…" Becsületszóra elhisszük, de mi inkább Intim Torna Illegál-koncertre vinnénk az asszonyt, higgyétek el, csodákat tehet.
Tovább >>>

De messze laksz, mit iszunk?!

Nem tudjuk, hogy hol található ez a Budapest, de nagyon szeretjük.

Május közepén sorban a negyedik nagylemezével jelentkezik az utóbbi évek egyik legeredetibb és legüdítőbb produkciója, a Budapest Bár. A merítés ezúttal igazán széles: Jávor Pál, Kabos Gyula, Harangozó Teri, a Hungária, a Beatles, a Doors, valamint többek között az Európa Kiadó ismert dalai jelennek meg hamarosan egy albumon, amely a Hoppá! címet viseli.
 
Tovább >>>

Kiscsillag Tusványos egén

Muszáj felidéznünk, mi jutott eszünkbe, amikor megtudtuk, hogy Lovasinak új zenekara van. A Ponyvaregényben az egyik kedvenc jelenetünk, amikor a totál betépett, majd szívinjekcióval magához térített Mia Wallace (Uma Thurman) egy viccet mesél - bocsánatképpen? - a gardedámmá átvedlett gengszternek, Vincent Vegának (John Travolta). A magyar szinkron szerint a következőt: „A borz család sétál az utcán. Borz papa, borz mama és a kis borz gyerekek. A borz gyerekek folyton lemaradnak, borz papa dühös. Ekkor jön egy teherautó, és elüti a borz gyerekeket. Mire borz papa: »borzalom«!! Borz-alom.” Hát ez.

Tovább >>>

Bővült a koncertlista!

Melyik együttesnek kell nyolc mikrofon + három vonalbemenet, két asztal és négy szék a színpadra?

Tovább >>>

Összenő, ami összetartozik

Miért ez a cím? Ha szeretnél velünk együtt öregedni, olvasd el!

Tovább >>>

A plakát

Tovább >>>

Tusványos 22: 2011. július 19–24.

"- Mi jut eszedbe Tusványosról? - A tavalyi Tusványos."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább >>>

© 2014-2015, tusvanyos.ro