TUSVÁNYOS 26Archívum > 2013 > Hírek

Kastélytúra és a modern székely városok – beindult az Erdély Cáfé

Hogy miért szeretjük az Erdély Cáfé-t? „Javítsd meg a csapokat. Használd a papír mindkét oldalát. Autózás helyett sétálj, biciklizz, gyúródj a buszon. Mosolyogj sokat.” Csak egy pár pontja a 24. Tusványoson is résztvevő Élő Erdély Egyesület tízparancsolatából. 


   Ragyogó példája annak, hogyan legyünk tudatos, aktív részei az erdélyi közösségnek, közösségeknek, amint azt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egy korábbi mottója is jelezte: más-kép(p). A jobbnál-jobb programok mellett – gyalogtúra, élő könyvtár, Székelyföld Legendárium – idén is számos izgalmas kerekasztal-beszélgetés folyik majd a sátorban.

   Hogyan látja a közép-erdélyi épített örökségünket és annak sorsát két fiatal fotós-filmes? Püsök Botond és párja, Demeter Zsuzsánna a „22 nap alatt a kastélyok körül” elnevezésű pályázattal nyert támogatást több mint 40 erdélyi kastély újrafelfedezéséhez, bemutatásához. A majdnem egy hónapos körúton a számos kisfilm és fotó mellett, a páros állandó blogot is vezetett. (http://22nap.egologo.transindex.ro).

   A nemrégiben megjelent Isten segedelmével udvaromat megépítettem című kastélyos kiadványból sejteni lehetett manapság a kastélybarangolók csak ritkán találják meg a számításaikat: a szó hallatán mesebeli, grandiózus épületeket látunk magunk előtt, amelyek ráadásul kacsalábon forognak – ezek már csak a gyermeki fantáziában léteznek. Ehhez képest legtöbbször romos, a lepusztultságtól szinte felismerhetetlen kőhalmazok. Püsök Botond szerint ezek a műemlékek egyrészt nehezen megközelíthetőek, másrészt egyszerűen nincsenek benne – még helyi szinten sem – a köztudatban. A „Halottak a kastélyról?” – kérdésre rendszerint nem volt a válasz, ellenben ha a „casa mare dărâmată” felől érdeklődött a páros, mindjárt könnyebben ment az útbaigazítás. Mint kiderült, nem egy kastély üzletként, szórakozóhelyként (értsd: diszkó) funkcionál, mint például a magyargorbói Lészai udvarház, jobb esetben kastélyszállóként, mint a marosugrai Haller kastély. Vagy DIGI Tv parabolaantennák díszelegnek rajta, mint a koppándi Vitéz-kúrián. Ellenpéldának a válaszúti Bánffy-kastélyt hozták fel, amely a helyi önkormányzat tulajdonában van, és jelenleg a renoválására készülnek, de a gyernyeszegi Teleki-kastély is igen jó állapotban található, gyönyörű kastélyparkkal. A pályázatot idén is meghirdeti a PONT Csoport. Lehet jelentkezni.

   Ugyancsak az Erdély Cáféa-ban „Modern székely falu, modern székely város?” címmel kerekasztal-beszélgetés zajlott. Szó esett többek között a mintaházakról: a meghívottak szerint egy mintaháznak mindenekelőtt takarosnak, szerénynek, emberi léptékűnek, funkcionálisnak és gazdaságosnak kell lennie. Tövissi Zsolt, a csíkszeredai központ felújítását kivitelező cég építésze úgy gondolja, a város igencsak megsínylette, hogy Ceaușescu a szocialista város prototípusát szerette volna látni Csíkban, ennek pedig egy olyan léptékborulás lett a következménye, amely jelentősen megnehezítette a munkájukat. A fairtásokkal kapcsolatos tévhiteket is sikerült eloszlatni: igaz ugyan, hogy közel 50 fát kivágtak, azt azonban kevesen tudják, hogy ennek dupláját ültették. Kiemelte, Csíkszereda nem tud népies lenni. Nem népviseletbe kell öltöztetnünk, hanem az erdélyi kisváros jellegzetességeit, formáit erősítsük benne, hiszen nem attól lesz székely, ha fatornácos tömbházakat építünk, hanem ha fenntartható fejlődéssel modernizáljuk. (Rusz Péter)

© 2014-2015, tusvanyos.ro