TUSVÁNYOS 26Archívum > 2013 > Hírek

Írjátok meg nekünk az őszintét!

Nézegetjük az idei tusványosi fotókat, visszaolvassuk a helyszíni beszámolókat, lájkolgatunk, s hitetlenkedve kérdezzük egymástól: létezik, hogy még csak egy hét telt el Tusványos óta? 

Tovább >>>

Székely-balkán gépfolklór

Azt gondolnánk az amerikai hip-hop klipekben látható jellegzetes tánc- és szövegkultúráról, hogy tipikus tengerentúli gyökerekkel rendelkezik. Kevesen tudják ugyan, de a hip-hop az ősi székely népzenében gyökerezik. Kellően bő ruhák, csábító csípőmozdulatok, elhadart csujogatások, kenderminta – csak egy pár példa, amiből világosan látszik, milyen talajból táplálkoznak korunk „repperei”.

Tovább >>>

Ezek a hegyek szeretik a magyar szót

Biza a gyanútlan közönségtagság olyan szépen belemászta magát a Ghymes-koncertbe, mint annak a rendje. Úgy meg lehetett hatódni az egésztől, szép volt és olyan nekünk való, olyan közünkből való.

Tovább >>>

Tündérjárás az Olt-völgyben

Van egy nő. Szeretem. Hogy miért? Azért, mert nem bírom eldönteni, tündér-e vagy boszorkány – ha tündér, akkor ezt a vidéket itt azért illetik olyan sokszor a Tündérország fantázianévvel, merthogy ilyen lények teremnek rajta; ha boszorkány, akkor ő a jobbik fajtából való, és bizonyára a legeslegszebb az összes közül.

Tovább >>>

Felvidéki puszi az erdélyiek arcára

Az idei Tusványos „üde” színfoltja volt a felvidéki Semi Holsen együttes két tagja, Nádasdi Péter (vokál) és Kóbori Dávid (dob).

Tovább >>>

Az elnyomó rendszer fogságában

Politikai foglyokról és az elnyomó rendszerszerről tartottak előadást ma délután a Tilos kávéházban.

Tovább >>>

Miért Magashegyi Underground?

Erről is szó esett Tusványoson az együttes bemutatkozása után a szombati közönségtalálkozón.

Tovább >>>

Hippolyt-hangulatok

Az eső elől menekülők és a színház iránt érdeklődők már a próbára begyűltek a Magyar Teátrum Színház sátrába.

Tovább >>>

Interetnikus internet: magyarománul a hungarománságról

„Az internet szerepe a románok és a magyarok közeledésében” címmel tartottak szombaton előadást a MISZSZ sátorban.

Tovább >>>

Tudatosítani Székelyföld létezését

Székely szimbólumok, mindenki által ismert jelek, burkolt üzenetek, egyszerű és könnyen érthető szándék: tudatosítani az emberekben Székelyföld létezését.

Tovább >>>

Borban az igazság

Nagy népszerűségnek örvendett idén a Corvina Udvar Tusványoson: már egy órával a hivatalos kezdés előtt ott kellett lennie annak, aki helyet szeretett volna találni magának, mivel a pontosan érkezőknek már nem jutott pohár.

Tovább >>>

„Egységes kulturális rendszerben gondolkodunk”

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) két évtizede működik. A folyamatos tevékenységekről, az aktuális megvalósításokról beszélt L. Simon László, az NKA alelnöke szombaton a Cseh Tamás-sátorban.

Tovább >>>

A kreatív iparág lehetőségei

A Design Terminál működését, céljait és tevékenységeit mutatta be Böszörményi Nagy Gergely stratégiai igazgató a Cseh Tamás-sátorban.

Tovább >>>

Aktuális nemzetpolitikai kérdésekről tartott előadást Orbán Viktor és Tőkés László

A XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseményén Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szólalt fel. A beszélgetést Németh Zsolt külügyi államtitkár moderálta.

Tovább >>>

Erdély anno

Az ember szeret gyűjtögetni - evolúciós késztetés ez talán - dolgokat. Van, aki bélyeget, szalvétát, de van, aki régi képeslapokat részesít előnyben.

Tovább >>>

Haj-bók: lélekerősítő életmód tanácsok

Semmiféle újdonságot nem mondok azzal, hogy a tusványosi tusolás nem egy főnyeremény, amennyiben a tusolóból kiáramló vízhőmérséklet nem ér el egy olyan átlaghőmérsékletet, amely vállalható lenne - megalapozva a kellemes pancsolást a zuhanyrózsa árnyékában (míg hatszáz ezer magyar vár odakint reánk).

Tovább >>>

Nekem a Csűr a legjobb!

Táncoltam az asztalon. Majd hirtelen megálltam és megállapítottam, hogy a Csűr a legjobb. Elmondtam ezt a mellettem táncoló úriembernek is. Helyeslően bólogatott és igazat adott.

Tovább >>>

A szabadság vándorai Tusványoson

A Demjén-koncert zenei repertoárja a már jól ismert számokból tevődött össze; azt hiszem, nem is igazán lehetne olyat megemlíteni, amelynek egész szövegkönyvét ne dalolta volna kívülről a zsúfolt tömeg.

Tovább >>>

Tutajjal érkeztek a világ közepére

Kétszáz méter ragasztószalag, rengeteg pillepalack, két evező, 11 óra tutajozás, egy fényképezőgép, két Tusványosos poló, három kísérő és persze a végén hangos taps várta a hídon azokat a fiatalokat, akik pillepalackokból épített tutajon érkeztek Csíkszeredából Tusnádfürdőre, a XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborra. 
Tovább >>>

Nincs Tusványos Role nélkül

Bólogatok egy sátor alól a színpad fele, csurog az eső, és az jár a fejemben, hogy talán nem muszáj a más idejéhez igazodnunk, ahol az órák is máshogy járnak, másak a divathullámok, más ritmusban folyik az élet.

Tovább >>>

Európa a gazdasági válság után

Jeles szakemberek tisztelték meg jelenlétükkel a Tusványoson megrendezett „Európa a gazdasági válság után” című fórumot.

Tovább >>>

Nem köthető a határokhoz a környezetszennyezés

Határon átnyúló környezetszennyezés címmel tartottak ma délután előadást a Kós Károly sátorban. A beszélgetés során román és magyar viszonylatban is jelentős környezetvédelmi problémákat vitattak meg az előadók, érintve a verespataki arany- és a romániai palagáz-kitermelést egyaránt. 

Tovább >>>

„Nincs tapasztalatod?! Gyere vissza, ha lesz”

„Hogyan növelhetjük a foglalkoztatást a Kárpát-medencén belül?” címmel szerveztek érdekes fórumot pénteken a Wekerle-Mikó-sátorban.

Tovább >>>

Választójog határok nélkül

A külhoni magyarok szavazási lehetőségeiről hallhattak előadást az érdeklődők pénteken Tusnádfürdőn, a MISZSZ-sátorban.

Tovább >>>

Jövő ifjúsága! – ifjúsági- és sportstratégiák

Jövő ifjúsága! – ifjúsági- és sportstratégiák címmel tartottak előadást pénteken 13 órától a MISZSZ sátorban.

Tovább >>>

Biblia és Menedzsment

Pénteken 17 órától a MISZSZ sátor adott otthont a Biblia és Menedzsment című előadásnak, melyet Csomós László római katolikus segédlelkész és Geréb László, a MÜTF Oktatási Központ ügyvezető igazgatója tartott.

Tovább >>>

A nő az más…

Egyedi előadással léptek fel a tusványosi közönség előtt pénteken a budapesti Játékszín színészei, Szőlőskei Tímea és Lévay Viktória. A Magyar Teátrum Színház sátra zsúfolásig megtelt, ami nem is csoda, hiszen mindenki kíváncsi arra, hogy mitől más egy nő…

Tovább >>>

Emberi jog az autonómia

Egymillió aláírás sem föltétlenül biztosítja az Európai Polgári kezdeményezés sikerét – hangzott el a Kós Károly-sátorban pénteken délután az Európai polgári kezdeményezés a kisebbségi jogokról című előadás keretében.

Tovább >>>

Közel félmillió új magyar állampolgár

A magyar közigazgatás sikertörténeteként könyvelhető el az egyszerűsített honosítási kérelmek fokozottan hatékony lebonyolítása, hangzott el a Kós Károly-sátorban pénteken.

Tovább >>>

Hármas könyvbemutató a Tilosban

A hármas könyvbemutatóra került sor délután Tusnádfürdőn, a Tilos kávéházban. László Noémi költőnő, László Attila író, Király Zoltán költő társaságában Gál Attila és Lakatos Mihály moderálásával. A szépírók bemutatták a frissen alapított kulturális non profit egyesületük terveit és az ezáltal megalakult Sétatér Kiadót.

Tovább >>>

Lehet élni, és visszaélni is a tehetséggel

A Tusványoson már visszajáró vendégnek számító Buzánszky Jenő mesélt életéről, tapasztalatairól a fesztivál negyedik napján a Tilos-kávéházban. A fiatalokat arra buzdította: ne csak „ücsörögjenek”, hanem mozogjanak is.

Tovább >>>

Infokommunikáció fejlődés, kibertér – digitalizált lehetőségek és veszélyek

Az infokommunikációnak jelentős szerepe van és lesz a társadalmi versenyképességben – határolták körül a vitatott témát a Puskás Ferenc Kávéház pénteki első programján. 

Tovább >>>

Mit akar az erdélyi ifjúság? – a fészbuk dzsenerésön Tusványoson

„Nem arról van szó, hogy a ’90 utáni generációt hidegen hagyná a politika, hanem arról, hogy a kampánykommunikáció lényegében elkerüli őket. Nem a fenébe küldtük őket jobbról is meg balról is, csupán azt mondtuk, hogy a politikusaink rosszul kezelik a korosztályunkat” ­– mondta Márkus András költő, az Utolsó pecsét ötletgazdája az Erdély Cáfé-ban tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Tovább >>>

Szólásszabadság és értékközvetítés: média Magyarországon és Romániában

A magyarországi és romániai média egykori és jelenlegi helyzetéről vezetett beszélgetést Estefán Zsolt, az MTVA hírügynökségi szerkesztője.

Tovább >>>

Egy modern államnak jelen kell lennie a globális térben

A heves szél ellenére is népes hallgatóságnak örvendett péntek délután a Csűr-terasznál Hóvári János ankarai nagykövet, Takács Szabolcs helyettes államtitkár és Wintermantel Péter globális ügyekért felelős helyettes államtitkár beszámolója Magyarország keleti nyitásáról.

Tovább >>>

Interaktív dobkoncert a PKE-sátorban

Mozgalmasan telnek a napok a PKE-sátorban, ahol a pénteki nap különleges vendége Cserey Csaba dobművész volt.

Tovább >>>

Ez a divat a DEPO-ban!

Újabb igényes programmal várta a tusványosozókat a DEPO/T-SYSTEMS sátor. Ma a divat került terítékre annak rendje és módja szerint előadások és divatbemutatók formájában. 

Tovább >>>

Kísérletezzünk a Sapientia sátorban!

Izgalmas programokkal mutatkozott be a Sapientia-sátorban pénteken a kolozsvári Sapientia EMTE.

Tovább >>>

A Magyar Turizmus sátorban jártunk

A Magyar Turizmus sátorban ma, illetve holnap ki lehet próbálni a Segwayt, egy önegyensúlyozó, két kerekű elektromos hajtású járművet. A csodagép feltalálója Dean Kamer amerikai mérnök. 

Tovább >>>

A legnagyobb szükséglet a szeretet

A szeretet az emberek legnagyobb szükséglete, vallja Ruszka Sándor református lelkész.

Tovább >>>

„Van otthon, van jövő!”

Fejleszthető otthon – Székelyföld 2021 mottóval indították a pénteki napot a Kós Károly-sátor előadói: arra keresték a válaszokat, hogy miként emelkedhetne ki a székelység a modern társadalom iszapharcából.

Tovább >>>

A társadalmi szolidaritást nemcsak szavakkal, tettekkel is képviselni kell

Majthényi László (főtitkár, Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány), Környei László (tag, Erzsébet-program Tanácsadó Testülete) valamint Nagy Anna (szóvivő, Erzsébet-program) a mai nap folyamán az Erzsébet-programról számoltak be az úgynevezett Erzsébet-sátorban. 

Tovább >>>

Nemzetpolitika Kárpát-medence szerte: gondok és megoldási tervek

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kezdte meg azt a beszélgetést, melynek keretében a Kárpát-medencei magyar politikai szervezetek számoltak be az elmúlt év eredményeiről.

Tovább >>>

„A rockerlét nem az alkoholról és a drogokról szól”

„Jó példát kell mutatni a fiataloknak, nem elzülleni – a rockerlét nem az alkoholról és a drogokról szól” – mondták a Beatrice-tagok. Az idén 35 éves zenekarral – akik szerinte e legfontosabb azt játszani, amit ők maguk is élveznek – a Kultúra.hu beszélgetett július 24-én.

Tovább >>>

Gondolatok az éjszakában

Ki gondolta, hogy az olyan kevésbé ismert székely zenekar, mint az ír punkot játszó Selfish Murphy vagy a funky alternatív rockban utazó Phase képes így felpörgetni a gyanútlan táborlakót. 

Tovább >>>

Nem kell szívrohamod legyen, hogy a Vöröskereszt segítségét kérd

Nem csak nagy baj esetén lehet felkeresni a vöröskeresztes sátrat. Az egyszerű fejfájás enyhítésében is szívesen segítenek az ott dolgozók, de fordulhatunk akár másnapossági panaszokkal is az önkéntesekhez.

Tovább >>>

Ezek „megcsinálták” a művészetet!

Mi volt ez, emberek? Most lett vége a koncertnek. Nem. Nem helyes. Azt hiszem, ez nem az volt. Valami teljesen más. Talán performansz. A nyers, kegyetlen marcangolása a testben kóválygó léleknek.

Tovább >>>

Boldog szép napok Tusványoson

Be-be-Beatrice, nem indul be sehogy se! Dehogy nem. Első pillanattól egymás mellett ugrál a rasztás tini és a negyvenes anyuka, a nyugdíjas pároknak is rugózik a lábuk (egyikük kis kerti székkel felszerelve jön), érkeznek a babakocsis apukák is sörrel a kézben és együtt éneklik, hogy "kenjed, jani, kenjed, jani légy jó."

Tovább >>>

Alkoholistáknak is van kiút

Az egyik szenvedélybetegségről, a túlzott alkoholfogyasztásról tartottak előadást a kigyógyult alkoholisták a Keskeny út sátorában.

Tovább >>>

Szülés után az elengedés a következő nehéz lépés

Van olyan apa, aki a születés csodálatos pillanataiban ott akar lenni  a felesége mellett. Van viszont olyan, aki nem, és csak a párjára való tekintettel tesz eleget eme kötelességének.

Tovább >>>

Ébredjünk együtt a PKE sátorban!

Ma reggel ismét reggelivel vártak a PKE sátorban. Kellemes vitákkal kezdték a napot kávéval, lekváros kenyérrel. 
Tovább >>>

A kutya vacsorája – Közönségtalálkozó

Nomen est omen - ez többszörösen igaz a zenekar esetében, a közönségtalálkozó ugyanis bizonytalanul, jelentős késéssel indult, de mindannyiunk örömére annál sziporkázóbb beszélgetés kerekedett ki belőle.

Tovább >>>

Ezek nem csak célok, ezek megvalósítások

Az összefogás lehetőségeiről tartott rövid tájékoztatót az MTVA Kós Károly Kollégiuma (KKK), amely a külhoni tematikájú műsorok fejlesztését szolgálja.

Tovább >>>

Riadóláncz a Kárpát-medencében

A XXIV. Tusványos második napján 18 órától a Riadóláncz fogalmáról zajlott kerekasztal-beszélgetés a csűr teraszán. 

Tovább >>>

Gondolatok a fürdőszobában

Vannak dolgok, amelyeket kertelés nélkül elfogadunk, mert nem kezdünk el azon gondolkodni, hogy mit, hogyan és miért. Ilyen például a csaptelep. Hát most földi halandó ember minek kezdje boncolgatni a témát? Ez a dizájner feladata.

Tovább >>>

Valódi ügynökök és a rendszer áldozatai

A kelet-közép-európai ügynökkérdésről Szabó László, a Magyar Unitárius Egyház lelkésze, az Egyházi Átvilágítási Folyamatot Koordináló Bizottság ügyvezetője és Molnár János történész beszélgetett Tímár Krisztina moderálása mellett.

Tovább >>>

„Elkerülhetetlen megmászni azt a bizonyos szamárlétrát

Hogy mi a titka a Semi Holsen-stílusnak, lelepleződik-e végre az együttes nevének jelentése, és mi haszna van egy feltörekvő együttes életében egy rangos tehetségkutató versenynek" – mindezt magától a Semi Holsen zenekartól kérdeztük tusnádfürdői fellépésük apropójából.

Tovább >>>

Felméri Péterre figyelni kell, nem csak nevetni

Felméri Péterrel, a kóóóuuulozsvááári humoristával beszélgettünk, aki számos érdekes dolgot árult el magáról. Többek között megtudhattuk: a barátainak köszönhetően tart ott, ahol most, hiszen ők vették rá, hogy induljon a 2006-os humorfesztiválon. 

Tovább >>>

Edith Piaf gyötrelmes élete

Zenés előadás helyszíne volt csütörtökön a Magyar Teátrum Színházi Sátor.

Tovább >>>

Elegünk van a tehetségkutató műsorokból?

A Magyar Teátrum Színház sátorban Falusi Márton költő, Kolti Helga színművész, Takács Bence előadóművész és Seregi Zoltán színházigazgató keresték a választ arra, hogy mit jelent a tehetség és ki a tehetséges.

Tovább >>>

Mert jó magyarul rajzolni…

A Külhoni Magyar Kisiskolások Évéről és az óvodások programjáról hallhattak csütörtökön a  Tilos kávéházban sziesztázó fesztiválozók. A program célja a magyar identitás megtartása és továbbadása. Lehetőséget szeretnének biztosítani a külhonban élő magyaroknak arra, hogy színvonalas magyar nyelvű óvodákba és iskolákba írathassák gyermekeiket.

Tovább >>>

Talált tárgyak osztálya – ilyen is működik Tusványoson

Valljuk be töredelmesen: Tusványoson az emberek szoktak alkoholt fogyasztani. A szórakozás közepette pedig előfordul, hogy elveszítünk ezt-azt. 

Tovább >>>

El Camino – gyalog, drótszamáron, vonattal

Csütörtökön a XXIV. Tusványos keretein belül kerekasztal-beszélgetést szerveztek a MISZSZ-sátorban a Camino de Santiago zarándokútról.

Tovább >>>

A magyar ifjúságpolitika helyzete

Csütörtökön 15 órától a magyar ifjúságpolitikáról tartottak előadást a MISZSZ sátorban.

Tovább >>>

Projekt a digitális szakadék megszüntetéséért

A Puskás Ferenc Kávéház csütörtöki programjainak központi témája az infokommunikáció volt. Több magyarországi informatikai, kommunikációs, távközlési cég képviseltette magát.

Tovább >>>

Hogyan (ne) próbálj csajozni

Gyöngyszemek az elmúlt három nap terméséből.

Tovább >>>

„Amit mi nem játszunk, az nem minőségi”

Longstep. Igen, ez egy zenekar. Én sem ismertem mindeddig, de tegnaptól teljes az életem. Velük.

Tovább >>>

„Robotolásˮ a Sapientián

Csütörtökön a Sapientia-sátornál a marosvásárhelyi Sapientia EMTE készült rendkívüli foglalkozásokkal. Arra törekedtek, hogy minél érdekesebb programok révén ismertessék meg az egyetem profiljait. Sikerült.

Tovább >>>

Székelyföld értékei az Apáczai-díjazottak szemszögéből

Barátságos beszélgetések, hangos hahotaszó és sokak számára ismeretlen részletek megvilágítására került sor a Csűr-terasznál zajló könyvbemutatók során.

Tovább >>>

Moldvai csángók: hús-vér emberek, nem kutatási terület

Nem megváltók kellenek a moldvai csángóknak. Hozzájuk is elsősorban emberként kell közeledni, hangzott el csütörtök délután a Kós Károly sátorban tartott beszélgetés során.

Tovább >>>

„Itt van ez a feneketlen demokrácia, és nem szólunk egy szót sem”

Tusványosra sokféleképpen meg lehet érkezni. Autóval, vonattal, busszal, repülőgéppel. De vannak, akiknek ez mind nem elég. Vízi Balázs (tényleg így hívják, na) és Hunyadi Koppány egy, az Olt partjáról összegyűjtött, pillepalackokból készített tutajon szeretnék megtenni a távot.

Tovább >>>

Versenyben a kisebbségi felsőoktatás (?)

A romániai kisebbségi felsőoktatás miértjeire és mikéntjeire kerestek megoldásokat a Kós Károly sátorban csütörtök délelőtt.

Tovább >>>

2014-es választások és változások Európában, Magyarországon

A 2014-es európai uniós és magyarországi választások tétjével kapcsolatban vezetett beszélgetést G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója.

Tovább >>>

„Ne adjunk el olyat, amit nem vennénk meg!'”

Fogyasztói érdekérvényesítés témakörben tartott előadást Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, Moldovan Laurenţiu a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felelősség főigazgató-helyettese, illetve Oravecz Márton a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal elnöke. A fórum a csekély hallgatóság ellenére is sikeresnek bizonyult. Bíró Bíborka a Kárpát Régió Üzleti Hálózatának asszisztense moderált.  

Tovább >>>

Hosszú lépések a világ közepén

(Nem is kezdem az első mondattal, mert az nem jut eszembe.) Azt tudjuk, hogy szerda este Budapest Bár meg Csík Zenekar meg LoviTibi. Na de! Aztán gyütt a Longstep.

Tovább >>>

A világ úgy van jól, ahogy van

Van az az érzés, amikor hirtelen úgy tűnik, egy határtalan térben lebegsz, amit fény és jóleső melegség tölt be, és ebben az elviselhetetlen könnyűségben, bizsergő súlytalanságban, ebben az abszolút tisztaságban úgy érzed, az öröm mindjárt fölér a torkodig és megfojt, teljesen közömbös leszel a külvilág ingereire, behunyod a szemed, a szád a füledig ér,  kiráz a hideg, és közben semmi, de semmi másra nem tudsz gondolni, csak hogy a világ úgy van jól, ahogy van.

Tovább >>>

Senki nem ért semmit...

Mi sem értjük igazán. Ez a muzsikaszó, amit a Csík Zenekar képvisel, valami eredendően ösztönös, genetikailag kódolt, minden magyar ember által - valamilyen úton-módon tudattalanul is - ismert érzet.

Tovább >>>

Akikre büszkék lehetünk

Érdekes könyvbemutató helyszíne volt szerda délután a Tilos kávéház. Bencze Zoltán: Székelyföldi olimpiai bajnokok, csíki olimpikonok című könyvét mutatta be Csinta Samu, az Erdélyi Napló főszerkesztője.

Tovább >>>

Budapest Bár: egy kellemes szimbiózis

A „mannát partszélről összeszedő énekesek” és profi, jól képzett muzsikusok kellemes szimbiózisa a Budapest Bár zenekar – vallják az együttes tagjai. Az igen népes zenekarral, akik Magyarország mellett már Brazíliában, Angliában és az Egyesült Államokban is bizonyítottak, július 24-én beszélgetett a Kultúra.hu Tusványoson.

Tovább >>>

Interaktív könyvbemutató

Szabó Gyula mezőörsi plébános Jakab Antal küzdelme a megmaradásért (Ki lesz az utód?) című könyvének bemutatójára került sor szerdán a Csűr-teraszon.

Tovább >>>

Elmélet vs. valóság – a magyar szakoktatás jövője

A fiatalok lehetőségeiről, a szakmunkásképzés jövőjéről, a munkaerőpiac igényeiről hallhattunk előadást a Kós Károly-sátorban szerda délután egy órától.

Tovább >>>

Nincs meg a megfelelő út Erdély autonómiája felé

Mindannyiunkat érintő témával zárta a szerdai napot a Kós Károly sátor. A délután öttől kezdődő beszélgetés során a szervezők a hazaiak mellett olyan külföldi előadókat szólaltattak meg, akik maguk is autonómiában élnek, vagy hasonló jogokért harcolnak, mint mi. Erdély autonómiájának lehetséges módozataira keresték a választ.

Tovább >>>

Internetről, virtuális közösségi hálóról beszélgettek

A Puskás Ferenc Kávéház szerdai programjain az internet és a közösségi média kérdéskörei kerültek terítékre. A programfelelős elmondása alapján a mai társadalom legfontosabb formáló hatásai ezek a témakörök, ezért érdemes ezeket az átalakulásokat körüljárni. 

Tovább >>>

Nemzeti érdekek versus globalizáció

A globalizáció és a nemzeti érdekek kapcsolatát vitatták meg a Lőrincz Csaba sátorban szerdán. A több részre kiterjedő beszélgetésben Breuer Klára külügyminisztériumi kabinetfőnök, Remus Cernea parlamenti képviselő és Kolumbán Gábor egyetemi oktató vett részt.

Tovább >>>

Nagy Feró, a „nejlon székely”

Nagy Feró szülei Székelyföldről származnak, ezért tartja magát „nejlon székelynek”, és ezért is jár szívesen Erdélybe koncertezni. Mert itt mást jelent elénekelni a Piros, fehér, zöld című számot vagy a 8 óra munkát.

Tovább >>>

Mindennek a kulcsa az igényesség

Mit jelent a művészet? Mit nevezhetünk művészetnek? Ki a művész? Mi tartozik az Art kategóriába? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kaptunk választ a Commitment Sátorban tartott előadáson, ahol a meghívottak a művészet jelentését boncolgatták illetve, azt, hogy milyen mértékben befolyásolja a gyerekek életét. 

Tovább >>>

Magyar orvosképzés Erdélyben

A magyar orvosképzés erdélyi helyzetével szembesülhettek az érdeklődők a MISZSZ sátorban szerdán 15 órától.

Tovább >>>

Ne csak szurkolj, sportolj!

A 24. Tusványos keretében Ne csak szurkolj, sportolj! címmel tartottak kerekasztal beszélgetést a MISZSZ sátorban szerdán.

Tovább >>>

Új nemzedékek a politikában

A 24. Tusványos első napján, szerdán kerekasztal beszélgetést tartottak a MISZSZ sátorban Új nemzedékek a politikában címmel.

Tovább >>>

A jövőd kopogtat, nyiss neki ajtót!

Ezzel a szlogennel érkezett (immár a negyedik alkalommal) Tusványosra a PKE sátor.

Tovább >>>

Légy SAPtív!

Aktív és érdekes programsorozattal vesz részt az idei Tusványoson is a Sapientia EMTE.

Tovább >>>

Kiránduljunk, ne csak nyáron!

A Magyar Turizmus sátorban ma Balaton-napot tartottak, társasjátékok, prospektusok, ajánlatok bemutatásával próbálták meggyőzni a betérőket arról, hogy bármikor érdemes a Balatonra látogatni.

Tovább >>>

Küldj képeslapot saját fotóval!

A Magyar Posta Sátor vendégei egy különleges menüt vehetnek a kezükbe, italok helyett kedvükre válaszhatnak a díjnyertes bélyegek közül, közben ajándék kávéjukta szürcsölgetve.

Tovább >>>

A faluturizmus a megoldás! Vagy mégse?

A szerda délutáni előadáson erről beszélgettek a Wekerle-Mikó-sátorban, s valószínűleg a változatos előadásoknak is köszönhetően a kérdés a fórum után is nyitott maradt.

Tovább >>>

A jó színház nem pénzkérdés

Színházi-, illetve művészeti produkciók jövőjéről folyt a társalgás a Magyar Teátrum Sátrában szerda délután, Németh Kristóf színművész és színigazgató vezetésével. 

Tovább >>>

Mitől lehet passzív egy ház?

Hát nem attól, hogy lusta. Nem is attól, hogy kellemetlennek tartja a mozgást. A passzívház takarékos. Nem szívja le környezetének hasznos energiáit feleslegesen. A passzívház megtérül. "Kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítse szükségleteit."

Tovább >>>

Kastélytúra és a modern székely városok – beindult az Erdély Cáfé

Hogy miért szeretjük az Erdély Cáfé-t? „Javítsd meg a csapokat. Használd a papír mindkét oldalát. Autózás helyett sétálj, biciklizz, gyúródj a buszon. Mosolyogj sokat.” Csak egy pár pontja a 24. Tusványoson is résztvevő Élő Erdély Egyesület tízparancsolatából. 

Tovább >>>

„Hangversennyel” egybekötött agrárgazdasági fórum

Egy víg kedélyű fiatalember éneklése tette színesebbé a Határon átnyúló agrárlehetőségek című fórumot. Énektudását megcsillogtatva mosolyt csalt a jelenlévők arcára, megtörve a komoly gazdasági téma adta hangulatot.

Tovább >>>

Kortársult villák

Elkerülhetetlenül haladunk a korral. Sokan ezt rossz néven is veszik. Ettől függetlenül kortársnak lenni jó! 

Tovább >>>

Keskeny út a felnőtté válláshoz

Vallásos program Tusványoson? Ez a kérdés jutott legelőször eszembe, amikor a Keskeny út sátorához értem. 

Tovább >>>

A bolond igazsága

 A Magyar Teátrum sátrában minden délután neves előadóművészek verselnek a Weöres centenárium apropóján.

Tovább >>>

Egység a másságban

Az együtt dolgozást kellemes szimbiózisként élik meg a Budapest Bár tagjai. Motivációjuk a másság, zenéjük egyedisége, különlegessége pedig külön kihívást jelent minden egyes tagnak, hangzott el a szerdai közönségtalálkozón Tusványoson.

Tovább >>>

Gazdaság és politika a Wekerle-Mikó-sátorban

Szerda délelőtt megnyitotta kapuit Tusványoson a Wekerle-Mikó-Sátor is: a gazdaság és a politika iránt érdeklődőket várják érdekes előadásokra, beszélgetésekre.

Tovább >>>

Nyugat-Balkán panel a Lőrincz Csaba sátorban

A Nyugat-Balkán integrációs perspektívái – holnap (csütörtökön) 15-kor a Lőrincz Csaba sátorban!

Tovább >>>

Elkobzott műkincseink, levéltári javaink nyomában

A Kós Károly sátor első előadása az egyházi levéltárak, műkincsek visszaszolgáltatásának ügyét ismertette az érdeklődőknek szerda délelőtt, összehasonlítva a romániai és magyarországi viszonyokat. 

Tovább >>>

Infografikai labirintus Erdély történelmi esélyéről

Erdély történelmi esélye: ezen a néven fut a Bálványos Intézet és az IJ Kommunikációs Kft. közös projektje. Az infografikai megoldásokkal megvalósított labirintus arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy Erdély számára az autonómia jelenti a megoldást.

Tovább >>>

Az ifjúság édes madarai a Kádár-korszakban

Mit kezdjünk a gyerekkorunkkal, avagy az ifjúság édes madarai a Kádár-korszakban - holnap 11.00-kor a DEPO-ban!

Tovább >>>

Az alapítók nyitották meg a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort

„Eljött a mi időnk!” – ez a mottója a huszonnegyedik tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelynek hivatalos megnyitóját július 24-én, szerdán tartották.

Tovább >>>

Magyar Teátrum Színházi Sátor: a gyermekparadicsom

A Magyar Teátrum Színházi Sátor előtere csodavilággá alakult: színes szőnyegeken hatalmas számokkal, párnákkal, óriás kottákkal, mesefigurákkal, kisautókkal, építőkockákkal, egyéb játékokkal és érdekességekkel várják a legkisebbeket. 

Tovább >>>

Régi képeslapok Erdélyországból

Erdélyország elhallgatott történelme elevenedik meg Balázs D. Attila ERDÉLY ANNO 1895-1944 című új albumában, amely döntős lett a Szép Magyar Könyv 2012 versenyen. A kötetet szombaton mutatják be a Depo/T-Systems sátorban. 

Tovább >>>

Vigyázzba ugrott decibelek

Üldögélünk egy sörsátornál, mire látom, hogy mozgás van meg fények. Ott ni, a nagyszínpadon mondják, hogy a Magna Cum Laude mindjárt kezd.

Tovább >>>

Színészek öregbítik a Magna hírnevét

Éves, visszatekintő koncertjét idén augusztus 2-án, a Parkban tartja a Magna Cum Laude, mely számos fesztivált látogatott meg az idén – mondta el Mező Misi tag Tusnádfürdőn, a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésén július 23-án.

Tovább >>>

Megalakult az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi kabinetje

Tusnádfürdőn, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor előestéjén alakult meg az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi kabinetje. 

Tovább >>>

Bomba robbant a nagyszínpadon

Mielőtt bárki azt hinné, hogy katasztrófahírekkel szándékozom sokkolni a táborlakókat, elárulom, nem terrorista-akcióról adunk hírt, csupán a Semi Holsen zenekar produkcióját érzékeltük detonációnak.

Tovább >>>

A Magna humoros oldala

Magna Cum Laude zenekar igencsak jókedvűen érkezett a közönségtalálkozóra, majdnem olyan jól szórakoztak a Cseh Tamás Sátorban is, mint várhatóan a színpadon fognak. 

Tovább >>>

Hangfoglalók egyenesen a Felvidékről

A szlovákiai, fura nevű zenekar 2009-ben alakult. Melodikus alternatív elektronikus rockot játszanak, ami (a gyengébbek kedvéért) reggie, csak másképp, hangzott el a kedd délutáni közönségtalálkozón.

Tovább >>>

Akik Tusványos rabjai lettek...

Tovább >>>

Tusványostart

Tovább >>>

MTVA Élménysarok programok

A Kossuth és a Petőfi Rádió élő műsorokkal jelentkezik a XXIV. Bálványosi Nyári Szabedegyetem és Diáktábor helyszínéről, emellett pedig kreatív, érdekes programokkal várják az érdeklődőket az MTVA sátrában.

Tovább >>>

Infógrafikai labirintus

Az autonómia a megoldás a címe annak az infógrafikai labirintusnak, amelynek ünnepi átadására a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalos megnyitója keretén belül kerül sor 2013. július 24-én (szerdán), Tusnádfürdőn, a Fősátor (Lőrincz Csaba-sátor) mellett.

Tovább >>>

A Kultúra.hu beszélgetései

A Kultúra.hu pódiumán zenészekkel beszélgetünk, akik közönségtalálkozó keretében látogatnak el hozzánk. Szó lesz továbbá a Nemzeti Kulturális Alap fennállásának 20 évéről és a budapesti Design Terminálról is. Helyszín: Cseh Tamás Sátor.

Tovább >>>

Segítünk eligazodni a tusványosi forgatagban

Tovább >>>

Készítsd az ízlelőbimbóidat a Kárpát-medence legkiválóbb boraira

Nyáron az emberi szervezet kellő hidratálást igényel. Ilyenkor az átlagosnál jóval több folyadékot ajánlott fogyasztanunk, ellenkező esetben kiszáradunk. Folyadékszükségletünk kielégítésére a víz a legkézenfekvőbb megoldás, na de az ember nem teve, éppen ezért más opciót választ. Például bort.

Tovább >>>

A Magyar Teátrum idén is jelen lesz TusványosonLapozz bele!

 


DEPO - T-Systems SátorMég hat nap és eljön "a mi időnk"

A szervezők szerint „a mi időnk" nem csak az egymásra találás, a közös gondolkodás, a visszatekintés, a tervezés és a tartalmas szórakozás ideje, hanem ezúttal a napirendre tűzött legfőbb témával, a regionalizációval kapcsolatos markáns vélemény megfogalmazásának az ideje is. 

Tovább >>>

Weöres mozdony és témavonat érkezik Tusványosra

A Weöres Sándor Centenáriumi Év következő állomása a XXIV. Bálványosi Nyári Egyetem és Diáktábor lesz. A Weöres mozdony a MÁV Zrt. menetrend szerinti 407. számú Corona járatával indul Tusnádfürdőre július 22-én a Budapest-Keleti pályaudvarról és 23-án 08:02 órakor érkezik meg a tusnádfürdői vonatállomásra.

Tovább >>>

DEPO - T-Systems Sátor – Nem csak az elektronikus zene rajongóinakTuzsvi a mi időnk lesz

Tavaly pl Tuzsvi volt a világ közepe. Ez axióma kérem szépen. Idén Tuzsvi a mi időnk lesz – így hangzik a jóslat. Egyik állításban sem kételkedem.

Tovább >>>

Beszámoló arról, ami még meg sem történt

Érdekes rezümé az enyém, mivel még nem voltam Tusványoson, így azt sem tudhatom, hogy milyen a hangulata, milyenek az emberek, a koncertek, az előadások. 

Tovább >>>

Másszunk fel a saját Kancsendzöngánkra

"Felmászni a saját kis Kancsendzöngánkra, letekerni végtelen köreinket – ha kell, műlábbal. Gondját viselni saját árváinknak – nem kétezernek, csak annak az egynek, akin segíthetünk. Mert van, akiktől tanuljunk. Legyen ez a mi időnk."  

 
Tovább >>>

Tudnivalók a sátrazásról

Sajnos idén – objektív okok miatt – nem tudunk faházakat a rendelkezésetekre bocsátani a tusnádfürdői kempingben, sátorhellyel viszont kárpótolhatunk.

Tovább >>>

Tusványos – Gumicsizma kell hozzá, s napszemüveg

Egy jelenség. Olyan, mint a napfogyatkozás. Senkit nem hagy hidegen (vagy melegen), és napszemüveg kell hozzá (esetenként  gumicsizma).  

Tovább >>>

Tusványos huszonnegyedszer

A mi időnk! mottóval kezdődik egy év híján negyedszázada az idén július 23-28. között a (hivatalosan) XXIV. Bálványosi Nyári Egyetem és Diáktábor. Hét év Bálványos után tizenhetedszer Tusnádfürdőn immár Tusványoson – miként Németh Zsolt külügyi államtitkár utalt a két helységnévből keletkezett mozaikszóra a keddi budapesti sajtótájékoztatón – a magyar–román fórummá vált Tusványos 24.

Tovább >>>

Tusványos 24 – A mi időnk!

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és erdélyi partnerszervezete, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) idén is megszervezi a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort Tusnádfürdőn. A július 23–28. között zajló rendezvénysorozat mottója: A mi időnk!

Tovább >>>

A világ közepének saját idő dukál

Huszonnégy éve minden évben egy hétig a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborra, mai közkeletű nevén Tusványosra figyel a Kárpát-medence.

Tovább >>>

Jó tudni, mivel boríthatod ki a szervezőket...

Néhány fontos szabállyal nem árt tisztában lenni a kellemetlenségek elkerülése végett. Ajánljuk elolvasni az alábbi szabályzatot (kikérdezni azért nem fogjuk). Jó tudni, mivel boríthatod ki a szervezőket. 

Tovább >>>

Koncertelőzetes

Még 33 nap, s elérkezik A MI IDŐNK! Ráhangolódásképpen íme a koncertelőzetesünk.

Tovább >>>

Tusványos: mikor eljön az idő…

"Barátokkal van, jó helyen, eszik-iszik, néz, szemlél. Szólnak hozzá, köszöntik, szívből-szeretettel, kérdezik, kínálják, akarva-akaratlanul. Egy szót sem hall, s még ha hallaná sem értené. Körülötte mindenki zsibong, minden olyan eleven és egyszerre nyugodt. Ő csak bólogat és nézi a sötétben fénylő arcokat, a csillagos eget, a magasló hegyet, a fákat, az embereket, az ismerős ismeretleneket." Kővári Gyöngyi Krisztina is megírta, számára mit jelent Tusványos. 

Tovább >>>

Gombaszögi Nyári Tábor 2013.Függőséget okoz, de jó ezzel a szenvedéllyel élni

"Hajnali ötkor nincs késő, reggel 7-kor nincs korán, az egy óra szunyókálás nem kevés. A csűrben, az esti bulik alatt a gerendák fogassá alakulnak át, sorban állás közben ismerkedsz, vagy éppen ujjongva ugrasz barátok nyakába és nem baj, ha koncert közben rád öntik a sört." Mateiu Katalin, a Tusványos Press csapatának egyik önkéntes tagja eképpen fogalmazta meg Tusványos varázsát. 

Tovább >>>

Tusványos, ahol megáll az idő

....egy dolog közös, akárhonnan, akármikor és akármilyen helyzetből csöppensz bele ebbe a színes, mókás, „tusványosos” forgatagba: megtalálod a számodra maradandó pillanatokat. Ha hallhatatlanok nem is leszünk, azért néhány napra, órára megáll az idő...

Tovább >>>

A tusványosi idő nyomában

"Tusványoson nincs kedd vagy péntek. Első nap van, meg utolsó nap, és közte a mi zsibongó, életvidám üdvtörténetünk." – írja Demeter Szilárd, a Tusványos Press korábbi főszerkesztője, akit megkértünk, hogy az idei mottó jegyében ossza meg gondolatait a nagyérdeművel. Lényegre tapintott, mint az elmúlt években olyan sokszor már. Igaz, azzal a megjegyzéssel küldte el számunkra, hogy ez a felvezető még nem az a felvezető, amit szokott írni. 

Tovább >>>

A plakát© 2014-2015, tusvanyos.ro