TUSVÁNYOS 26Archívum > 2012 > Hírek

Tusványos 24.

A 24. Tusványos időpontja:

2013. július 23-28.Tusványos Press 2012

Ha véletlenül a a helyszínen nem sikerült elolvasd valamelyik számot, vagy esetleg nem vitted haza, és fel szeretnéd eleveníteni az eseményeket, innen letöltheted az idei Tusványos Press minden számát.

Tovább >>>

Még mindig várják gazdáikat az idei Tusványoson talált tárgyak

Személyi, pénztárca, ellenőrző, utazási engedély (legitimatie de student), utazási jegyek (cupoane), elektromos borotva, kulcs, sakkfigura, fülhallgató, töltő, póló, napszemüveg, olvasószemüveg.

Ha a tiéd valamelyik közülük, érdeklődj a 0264/590 718-as telefonszámon, vagy gyere be a kolozsvári MIT-irodába, naponta 10 és 18 óra között tartunk nyitva.Külhoni Magyarságért Díjat kap az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT)

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága július végén értesítette a Magyar Ifjúsági Tanácsot (MIT), hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Külhoni Magyarságért Díjjal tüntette ki az ernyőszervezetet.

Tovább >>>

Talált tárgyak Tusványoson

Továbbra is keresik gazdáikat a Tusványoson talált tárgyak. Érdeklődni lehet a 0264 590 718-as telefonszámon, illetve átvenni naponta a kolozsvári MIT irodában 10 és 18 óra között.Látogatórekordot döntött az idei Tusványos

A 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban több mint 40 ezren fordultak meg az elmúlt hét folyamán. A legtöbben az Omega koncertre voltak kíváncsiak, július 27-én 11 ezer fölött volt a látogatók száma, ami egyben azt is jelentette, hogy több érdeklődő befogadására már nem volt képes a tábor. 

Tovább >>>

Találkozunk a 8. EMI-táborban!

 

Bár a Tusványosnak igen, a nyári fesztiválok sorának még nincs vége! Marad elég idő, hogy mindenki kibulizhassa magát, hiszen alig több mint egy hét múlva kezdetét veszi Erdély legnagyobb nemzeti fesztiválja: a 8. EMI-tábor. 
 
 
Tovább >>>

„… hogy lássanak, halljanak és gondolkodjanak”

Interjú Inzajeano Latif londoni fotóművésszel, a PKE-sátor fotós műhelymunka-sorozatának vezetőjével.

Tovább >>>

Pólóviselet és medveles - legújabb vidijóink

Kár ide minden szó...

Tovább >>>

Re: Missy Brown kalandjai - gyötrődő dörmögő

Tovább >>>

Tusványos, a rendszerváltozás folytonossága

"A múlt visszahúzó örökségével leszámolni tudó magyar nemzeti erők ugyanilyen áttörést tudnak elérni Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján – hogy csak a fontosabbakat említsük. Ezen az úton haladunk, és hadd legyen ez a műhely a rendszerváltozás folytatásának és folytonosságának a termékeny helyszíne" - nyilatkozta Tőkés László a Tusványos Pressnek adott interjújában.   

Tovább >>>

Az autonómia nem székelykedés, hanem gazdasági létkérdés!

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az előző évekhez hasonlóan, idén is elfogadta a szervezők meghívását, és részt vett a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott politikai fórumon. Tőkés László EP-képviselővel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével közösen Magyarország és Közép-Európa megújul címmel értekezett. Az eseményt Németh Zsolt külügyi államtitkár, a diáktábor egyik alapítója moderálta.

Tovább >>>

Egységes Kárpát-medencei gazdaságfejlesztés

Tegnap kora délután a Wekerle–Mikó sátorban a Kárpát-medence mint gazdasági térség fejlesztési lehetőségeiről, illetve az eddig megtett lépésekről folytatott panelbeszélgetést Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, Radetzky Jenő miniszteri biztos, Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági ügyekért felelős alelnöke és Jakabos Janka, az EMNT háromszéki szervezetének elnöke. 

Tovább >>>

Kérdezz-felelek: ez nem a szerelemről szól

Gondoltátok volna, hogy József Attilának van közmondása? Naná, hogy van, a következő videónkból megtudjuk!

Tovább >>>

Újratervezett útvonalak – nemzet és informatika

Tudták Önök, hogy a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) keretében hogyan zajlik a „digitális eszközökkel történő kulturális nemzetegyesítés”, illetve „a nemzeti kultúrkincs digitális hozzáférhetővé tétele”?

Tovább >>>

A székely informatikusok

A Székely Informatikusok Társasága azért állt össze, mert túl kevés az informatikus Erdélyben. Elhelyezkedési lehetőséget szeretnének kínálni a fiataloknak, hogy ne kelljen külföldre menniük. Ezenkívül kapcsolatot is szeretnének kialakítani a jelenlegi szakemberek között.

Tovább >>>

Stand up for Nándi

Szabó Nándor, a PKE angol szakos hallgatója azon kívül, hogy szabadidejében ember, szívesen működteti alteregóját stand-up komikusként.

Tovább >>>

Keresztelő Tusványoson: szakítás az Isten nélküli élettel

Megható eseménynek lehettünk ma tanúi itt a világ közepén a Keskeny út sátorban. Bardócz Csaba református lelkész a keresztség szent jegyében részesítette a 26 életévében járó Gálfi Attila, marosvásárhelyi származású fiatalembert.

Tovább >>>

Megtehetném, de…

Péntek délután 5 órakor a nagyváradi Oberon Csőszínház előadását tekinthették meg az érdeklődők. Helyszínül a PKE sátor szolgált: Megtehetném, de…játék A.P.Csehov Sirály c. műve alapján.
 
Tovább >>>

Postázzuk a kedvességet @ Magyar Posta

„KELL KÁVÉ!” – mondom és közben szinte fetrengek az álmosságtól. Van itt ez a Magyar Posta. Meglátogatjuk.

Tovább >>>

Magyar film volt és van, de vajon lesz is?

Sok embert vonzott a MISZSZ-sátorba a magyar film jelenéről és jövőjéről szóló előadás. A beszélgetést Lakatos Róbert rendező, forgatókönyvíró nyitotta meg, aki egyben a moderátor szerepét is betöltötte. 

Tovább >>>

Heuréka! Megtaláltuk!

Ikken, a medvéről van szó!

Tovább >>>

Merényletetika – most akkor mi van?!

Kósa András Lászlóra (főszerkesztő, Pro Minoritate) várva György Attila (író, Csíkszereda) a közönségből próbált némi véleményt kicsalni a témával kapcsolatban, több, de inkább kevesebb sikerrel. 

Tovább >>>

Kvímbí vidijó!

"Mi, akik nem tudunk ott lenni, megnéznénk egy-egy videót is, ha nem nagy kérés" - írta László Tihamér, egy kedves lájkolónk a ma reggeli órákban.

A Tusványos Press csapata villámgyorsan összeszedett egy operatőr-csapatot, visszautazott az időben, és lázasan munkának látott. Ha 9000 lájkolónk van, mi értetek bármit:) És itt még nem állunk le...

Fogyasszátok, le ne fagyasszátok!

Tovább >>>

A székely informatikusok

A Székely Informatikusok Társasága azért állt össze, mert túl kevés az informatikus Erdélyben. Elhelyezkedési lehetőséget szeretnének kínálni a fiataloknak, hogy ne kelljen külföldre menniük.

Tovább >>>

Fontos közérdekű közlemény!

Gőzerővel folyik a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusnádfürdőn. Egyidejűleg 20 helyszínen zajlanak a különböző programok, a sátortábor megtelt, a panziókban, szállodákban sincs már szabad szálláshely, az esti koncerteken többezres tömeg fordul meg.

Tovább >>>

Cenzúra nincs, szabályozás van

A sajtószabadság körül folyt az a vita, amelyet péntek délután hallgathattak a kíváncsi tusványosolók a Lőrincz Csaba sátorban. Pontosabban: „Sajtószabadság vagy cenzúra” címen volt meghirdetve a kerekasztal beszélgetés, melynek egyik elsődleges célja az volt, hogy letisztázódjék: igazak-e azok a vádak, melyek a médiatörvénnyel kapcsolatban felmerülhetnek. 

Tovább >>>

„Tükör, melybe a kép beleragad”

…mert Tusványos egy olyan hely, ahol nem húz senki zoknit a szandálba, a lányok mindig szépek és üdék, még akkor is, ha ezért hosszasan álltak sorba a zuhanyzófülkék előtt (amiket egyébként idén felújítottak). 

Tovább >>>

Egy a nemzet, hány a párt? - Szabadszájú tudósítás a világ közepéről

A demokrácia bölcsője, a világ közepe... bárhogy is nevezzük a Tusványost, az nem mutat teljes képet politikai négyszögletű kerekasztalok nélkül. A huszonharmadik alkalom sem kivétel a kánon alól – tapasztalhatták a tábor közélet iránt érzékeny és kevésbé érzékeny lakói egyaránt a tegnapi nemzet- és pártpolitikai témákat felvonultató előadásokon.

Tovább >>>

Verespatak, mint ketyegő bomba

Péntek délben a Lőrincz Csaba sátorban került sor a verespataki ciántechnológiás aranykitermelés ügyének megvitatására. Gondolkodtunk egy sort: előnyös lenne-e a projekt elindítása vagy sem.

Tovább >>>

Jutányos Tusványos

„Ingyen van?” – hallhatjuk és feltehetjük a kérdést Tusványossal kapcsolatban. Azt már tudjuk, résztvevőkként pedig már tapasztalhattuk, igen, a tusványosi rendezvények, előadások, bulik, koncertek díjtalanok számunkra.

Tovább >>>

A mint autonómia – H mint hogyan?

Több tucat érdeklődőt vonzott a Kós Károly sátorba az A mint autonómia – merre tovább? elnevezésű előadás pénteken. Voltak, akik állva hallgatták végig a meghívottak témával kapcsolatos mondanivalóját.

Tovább >>>

Filmpremier Tusványoson: Szigorúan ellenőrzött életek

Petényi Katalin és Murányi Barna filmje, a Szigorúan ellenőrzött életek minden nézőre nagy hatással volt. Itt, Tusványoson került sor a film premierjére pénteken délután három órakor. A sátorban alig fért el a közönség, a földön is ültek néhányan, sokan csak álltak a bejárat mellet. 

Tovább >>>

„Soha nem hittük el azt, hogy a politika kötelezően mocskos”

Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét faggattuk. TTT-nek az építkezéshez olyanokra van szüksége, akik szerinte nagyon sokan vagyunk az erdélyiek között: elkötelezettek, fiatalosak, a közszolgálatra készek és az első pofontól be nem ijedőek.

Tovább >>>

Kitűnő kitünők

Tusványoson tömeg van. Najójó, de amikor megkérdezzük a tömeg részeit, az egyéneket, mindenki a tömegen kívül állónak érzi magát. Így hát körkérdés formájában kérdezősködtünk, ki mivel tűnik ki a Tömegből.

Tovább >>>

Az összefogásról

Ősszel parlamenti választások következnek Romániában. Azt ugyan még nem tudjuk, milyen törvény alapján, marad-e az arányos képviseletet biztosító régi, vagy sikerül átsumákolni az egyszerű többséggel megnyerhető egyéni választókerületes szisztémát, de a nép felől nézve majdhogynem mindegy, mivel a közvéleménykutatások szerint az erdélyi magyarok jelentős többsége azt akarja, hogy a három erdélyi magyar párt egyezzen már meg, nagy az igény az összefogásra, az erdélyi magyarok unják a pártpolitikai cirkuszt, nem értik, minek kell megosztani a magyarságot, miközben egyre fogyunk.

Tovább >>>

Hangulatjelentés és döbbenet!

Próbáltuk megtudakolni az Infó sátras lányoktól, hogy az idei táborban melyek voltak a legextrémebb kérdések, illetve milyen furcsaságokat tapasztaltak.

Tovább >>>

A PKE PszichoPress bemutatja Missy Brown a fenyvesekben című sorozatát

1. rész

A Tusnádfürdő fölötti fenyvesekben élt egyszer egy Mmmaci.

Tovább >>>

Nyílt téma a cigánykérdés...

Így kezdte a „Reggeli Kávé” előadását Farkas Réka újságíró. A tizenegy órától kezdődő beszélgetésen résztvett Márkus András római katolikus atya a „cigányok papja” a Székelyszenterzsébeti református lelkipásztor  Kincses Kálmán lelkipásztor és a Nemzeti Kissebbség kutató intézet munkatársa Fosztó László.

Tovább >>>

Ifjúsági képviselet Brüsszelben, Budapesten, Erdélyben – mi a közös?

Csütörtök délután került sor a MISZSZ sátorban arra a beszélgetésre, amelyen különböző magyarországi és határon túli, ifjúsági érdekképviselettel (is) foglalkozó szervek képviselői ültek egy asztalhoz, hogy megvitassák az eddigi eredményeket, valamint a jövőbeli terveket, lehetőségeket.

Tovább >>>

Tükörkép külföldről - Magyarország nemzetközi megítélése

Csütörtök délután a Lőrincz Csaba sátor adott otthont ennek a nagyszabású rendezvénynek, amelynek színvonalát két külföldi vendég emelte, Jonathan Horsman az Egyesült Királyságból és Patrick J. Egan, egyenesen az USA-ból.

Tovább >>>

Örökfiatal olimpia-bajnok

Beceneve Kazal, szeret edzeni, 1943-tól nem cigizik, 52-be volt utoljára kocsmába, 88-ba focizott utoljára, szerinte Lionel Messi a legjobb játékos a világon, az arany csapatban legjobb barátja Hidegkuti Nándor volt, továbbá kapott puszit a világ szépétől, és ő az ovifoci feltalálója. Ki ő?

Tovább >>>

Székelyföld, a székelyek országa

A címben szereplő következtetést Sorbán Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki elnöke fogalmazta meg csütörtök délben, a Kós Károly Sátorban megtartott előadáson.  

Tovább >>>

Humorest Rekop Györggyel, a Dumaszínház humoristájával

Első körben Gyuszi elmesélte nagy felfedezését: széphazánkban (Erdélyországban) mindenki a közös italozással kezdeményez társalgásokat, a más országokban divatos időjárási és politikai témák felvetése helyett. 

Tovább >>>

Sehol se talállak, Macikám!

Képes-zenés összeállításunk. Mert sehol sem találjuk!

Tovább >>>

Hátrányból előre

Egy röpke egy órás kerekasztal zajlott a Partiumi Keresztény Egyetem sátrában. A programban szereplő cím így hangzott: „A társadalmi szerepvállalásról a felsőoktatásban”, maga a beszélgetés azonban egy kissé más mederbe terelődött. 

Tovább >>>

Minden gyerek lehetőség

Minden gyerek lehetőség, de ahhoz, hogy ez ki tudjon teljesedni, szükség van bizalomra, biztonságra és szeretetre. Ez a három nagyon fontos alapszükséglet egyaránt jelen kell legyen a családban és az oktatásban is – hallhattuk ma a Commitment sátorban tartott  Gyereknevelés – iskola a határon? című előadáson.

Tovább >>>

Mi a közös a medvében és az Ursus-ban?

Körbekérdeztünk. Ha már kockába nem lehet.

Tovább >>>

Mondd, melyiket választanád?

A felületes szemlélődők által terjesztett rémhírekkel ellentétben a világ közepének (köz)élete nem merül ki a puszta bulizásban, csajozásban, pasizásban.  Tagadhatatlan,hogy a hedonizmus különböző megnyivánulási formái nem életidegenek Tusványos polgárai számára, ám a minden hájjal megkent,hétpróás szervezői csapat évről évre gondoskodik arról, hogy  olyan hasznos témakörökkel is boldogítsa a jobb sorsra érdemes diákságot mint a tanügy, az egyetemek, a felsőoktatás helyzete.

Tovább >>>

A Tündérkert megnyílik

A virtuális útlevél a Hargita Megyei Turisztikai Szövetségek és Információs Irodák közös projektje, melynek célja a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment Rendszer, vagyis egy közös adatbázis létrehozása. Ez egy alkalmazáson keresztül fog működni, illetve működik (a tegnapi előadás volt a premier és egyben sajtótájékoztató is).

Tovább >>>

A Székely Mikó Kollégium esete a román igazságszolgáltatással

Szerdán a MISZSZ Sátorban Markó Attila államtitkár, Kató Béla a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere  és Czegő Zoltán újságíró beszélt az éppen ítéletre váró Mikó ügyéről, valamint mondták el személyes véleményüket népes közönség előtt.

Tovább >>>

Kultúrpolitika és a színházak szerepe a XXI. században

Szakmai megbeszélést tartottak a Magyar Teátrum sátrában csütörtökön, melynek témája a kultúrpolitika volt.

Tovább >>>

Élő könyvtár a Sapientia sátrában

Az ismeretek közvetítésének rendhagyó módját tette lehetővé a Sapientia EMTE  sátra csütörtök délután,ahol élő könyvtárat nyitottak.

Tovább >>>

A rock hangosabb, mint a politika

Míg a Vad Fruttik csapat tagjai szűkszavúan válaszoltak a moderátornak, addig az Intim Torna Illegál tagjai szerre vették át egymástól a szót.

Tovább >>>

Melyik irányból induljon el magyar a magyarhoz?

Fontos tényekről tárgyalt a magyar közszolgálati média néhány neves képviselője a MISZSZ sátorban tegnap délben, A közmédia integrációs szerepe a Kárpát-medencében című panelbeszélgetésen. A felszólalók közül úgy magyarországi, mint erdélyi és felvidéki médiaszakemberek, közszolgálati médiaképviselők is jelen voltak. A főtéma a határon túli magyar közszolgálati média helyzete és annak felkarolása volt, annak érdekében, hogy egy egyenrangú, sikeres, partneri viszony alakuljon ki.

Tovább >>>

Az ördög nem alszik. S vajon Jakec?

Jajdenagyonmegnyugodtunk: Jakab Attila főszerv nem ül egész nap a rakodógépén. Villáminterjú Jakeccel.

Tovább >>>

Sándor Krisztina: ezekre az emberekre bármit rá lehet bízni

Sándor Krisztinát, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnökét bírtuk szóra, aki elismeréssel szólt a szervezők munkájáról.

Tovább >>>

Bill, a király, Ismerős Arc!

Az Ismerős Arcok és Deák Bill Gyula merészkedett a világ közepére szerda este. Hiba volt: alig akartuk elengedni őket... Minderről (s még mi mindenről...) képgaléria ahajt ni, bal kéz felől.

Tovább >>>

Tusványos a nagyvilágban – fotópályázat eredményhirdetés

Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a magyarországi Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében fotópályázatot hirdetett Tusványos a nagyvilágban címmel.

Tovább >>>

Üdvözlet a Világ Közepéből a világ bármely pontjára

Mikor írtál utoljára képeslapot? A Világ Közepén a régi időket is felidézheted. Ha nyugodt percekre vágysz, kellemes környezetben, a Magyar Posta sátor ideális hely. 

Tovább >>>

Újraalakult az EMNT környezetvédelmi bizottsága

 

A héten zajló 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében tartott szerdai ökológiai előadás kiváló alkalmat teremtett arra, hogy újraalakuljon az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács környezetvédelmi szakbizottsága. 
Tovább >>>

Közelebbről: a magyar egyházi közvagyonról

A „Magyar (egyházi) közvagyon – Hol tartunk?” című beszélgetés a Kós Károly sátorban kapott helyet szerda délután. Valószínűleg a nagy hőségnek tulajdonítható az, hogy a sátorban átlagban tizenöt-húsz néző követte figyelemmel a beszélgetést.

Tovább >>>

A székely kvantumszámítógép esete az egységes magyar felsőoktatási térrel

Van-e egységes kárpát-medencei magyar felsőoktatási tér? Ha hihetünk a Lőrincz Csaba Sátor szerdai felsőoktatási kerekasztala résztvevőinek, még nincs, de alakul, hiszen, ahogy az egyszeri vicc is mondja: igény, az volna rá. 

Tovább >>>

Jogállam és népszavazás Romániában

A közelgő népszavazással kapcsolatban az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőségének részéről Szilágyi Zsolt alelnök fejtette ki az álláspontját. A jelen eset egy politikai csapdahelyzet és Szilágyi szavaival élve: „a demokrácia megcsúfolása”.

Tovább >>>

Irodalom a helyszínen

Az irodalmi vitafórumot szerdán délután négy órakor tartották, a moderátor Lovassy Cseh Tamás nagyváradi író volt, és akiket moderált: György Attila író és szerkesztő, Sántha Attila író, valamint Demeter Szilárd író és filozófus. 

Tovább >>>

Humorest – Beliczai Balázzsal

Beliczai Balázs gondoskodott a nagy röhögésekről. Elmesélte, hogy a vicceit nem ő találja ki – az élet szűli őket, és ő igazábol csak elmeséli élményeit.

Tovább >>>

A szórványlét tudatosságáról

Tusványos második napján kiderült: noha a különböző szórványvidékeken élő magyarok problémáit az egyes vidékek sajátosságai határozzák meg, a problémákra adott megfelelő megoldások elsősorban tudatos tervezés és szervezés nyomán születnek.

Tovább >>>

Kérdezz-felelek a Néppárt elnökségével

Izzasztó hőségben, kis várakozás után vette kezdetét tegnap kora délután a Kós Károly sátorban az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőinek a – Dénes László szavaival élve – „sarokba szorítása”. A fülledt meleg és a késés ellenére sokan voltak kíváncsiak az újságírót és politikust egyaránt próbára tevő szájkaratéra. 

Tovább >>>

Rejtőzködő csángóföld a világ közepén

Lenyűgöző bemutatót láthattak ma délután a világ közepén táborozók, amennyiben ellátogattak a  Magyar Teátrum Színházi Sátrához. 

Tovább >>>

Határokon átívelő intézményes gazdasági együttműködés

Szerda délelőtt Kiss Ervin, a Kárpátia Magyar Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöke valamint Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg az főleg gazdasági kérdésekkel foglalkozó Wekerle-Mikó sátor tusványosi programját. 

Tovább >>>

Mi nem folyik a sörcsapból?

Előfordul, hogy a fáradtság/alkohol/ kipihentség /kánikula, vagy ezek kombinációja képes rendkívül banális kérdéseket generálni. Megkérdeztük a csaposokat, sőt még a rubik kockás srácokat is arról, hogy melyek a legbénább hozzászólások, kérdések, amelyekkel napközben szembesülnek. 

Tovább >>>

Tibike, a rövid nyakú plüss zsiráf

Tegnap reggel (tusványosi viszonylatban reggel) a kapuban találkoztam Tibikével. Rögtön kiszúrtam az értelmes tekintetét a sok ébredező, bamba emberi arc között.

Tovább >>>

Te hogyan védekezel a medve ellen?

Azt már tudjuk, hogy van medve-felelős, biztonságban tudhatjuk magunkat a világ közepén. Azért mindegyikünk védekezik valahogyan a medve ellen. Erre voltunk kíváncsiak.

Tovább >>>

Huszonkettes

„Csak egy csapda volt, ez a 22-es csapdája, amely leszögezte, hogy bárki, aki közvetlen és valós veszélyhelyzetben saját biztonságára gondol, az döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető…” – írja Joseph Heller egyik kedvenc regényemben.

Tovább >>>

Tusványosi megnyitó: immár háromszázezer a magyar állampolgársági kérelmek száma

Szerdán, július 25-én tartották a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalos megnyitóját. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette: megvan a háromszázezredik külhoni magyar állampolgárság-kérelem. Az első előadás meghívottjai a román-magyar viszonyról és a hétvégi, Traian Băsescu leváltását célzó referendumról is szót ejtettek.

Tovább >>>

Sajnálatos haláleset Tusványos nyitóestjén

2012. július 24-én, kedden, a 23. Tusványos nyitóestje alatt rosszul lett a székelyudvarhelyi Péter Pál, aki 2000-2004 között egy ideig a város alpolgármesteri tisztségét is betöltötte.

Tovább >>>

Szubjektív földrajz: világközép-e Tusványos?

Az előttünk álló szűk hét során – ahogyan azt eddig is sokan tették – várhatóan sokféleképpen fogalmazzák majd meg, hogy miért Tusványos a világ közepe. 

Tovább >>>

Út a demokrácia felé

Arról, hogy a tusványosi utak mivel vannak kikövezve, hogy az őszbe vagy a tavaszba érdemes-e tekintgetni, meg hogy hányadán is állunk a jogállammal kies honunkban. Toró T. Tibor: Tusványos nem csak a szervezők, hanem az erdélyi, sőt, a magyarországi fiatalok jelentős része számára is mára a világ közepévé vált.

Tovább >>>

Quimby-Odüsszeia és szabadság

Nem első alkalommal volt szerencsém a Quimby együttest élőben hallani, és kék-talpúra táncolni magam a számaikon; igaz, első alkalommal láttam őket a tusnádi fenyvesek árnyékában.

Tovább >>>

Kinek hogy telik a világ közepén?

Megkérdeztük, ki hogy érzi magát a világ közepén. Íme:

Tovább >>>

Közönségtalálkozó Heaven Street Sevenékkel

Kedd délután Heaven Street Seven közönségbeszélgetést tartottak. A Tusványos szervezőiről kiderült: nem hullócsillagokat keresnek, hanem olyan zenekarokat, akiknek maradandót sikerült alkotniuk.

Tovább >>>

A medve nem játék

Igen biza, van medve-felelős! Röviden: azért felel, hogy ne bántsanak minket, táborlakókat a medvék. Megkérdeztem őt arról, hogy mi mindent követett el azért, hogy biztonságban érezhessük magunkat.

Tovább >>>

Lak-cím

Idén Tusványos a világ közepe. Azt nem kérdeztük meg, ki honnan érkezik, de az mindenkinek egyértelmű: egyre többen vagyunk.

Tovább >>>

Tegnap az történt... (avagy Tusványos-napló, 2012. július 24.)

Na, az úgy vót... hogy reggel felkeltünk, elcsodálkoztunk sorban, hogy „még ilyen korán van?! Akkó visszaalszom.” Nem tudtunk visszaaludni. Elszotyogtunk tusolni, reggeli, miegymás.

Tovább >>>

Hogy láss csodát, láss ezer csodát...

Kedd, 16 óra 30 perc, ismerős dallamok csendülnek fel a Világ Közepében. Igen, megkezdődött. Ez már egy biztos jel. Bár csak a tömeg fele szállingózik, ismerkedik a tereppel, melegít, érezhető a levegőben, hogy jó hét elébe nézünk. Quimby a színpadon! 

Tovább >>>

Utolsó kikacsintás

Úgy alakult, hogy Tusványost megelőző héten kicsatlakoztam a Mátrixból, a szűvemnek kedves világvégén se net, se térerő, húst hússal, ilyen egyszerű a recept, jóanyám tenyérnyi flekkeneket posztolt a kerti asztalra, gyógyítottam a realitásérzékemet, boldogok a netben szegények.

Tovább >>>

Világgá mentem a világ közepére!

Gyerekkorunkban sokszor mondtuk, ha meg voltunk haragudva a szülőkre, vagy csak el akartunk menekülni otthonról: „nem baj mert elmegyek! És jött a szülői kérdés: – Ugyan biza hová tudnál menni? – Megyek világgá!

Tovább >>>

Etilénes utazás (helyzetkép a peronról)

Mindeddig nem tudtam, hogy mennyire függ össze az utazás hosszúsága és a Tusványosra érkezők alkoholszintje, de mai megfigyeléseim igazolták: nagyon is.

Tovább >>>

Nem kell medvétől tartaniuk a táborozóknak: ma rajtol a Tusványos

Két fő irányvonalat követnek a ma kezdődő, 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor beszélgetései, a tusnádfürdői rendezvényen emellett kulturális, gasztronómia- és szórakoztató programok is várják a résztvevőket. Jakab Attila főszervező a Krónikának elmondta, főként a választásokról, valamint a közép-kelet-európai régió EU-ban betöltött szerepéről lesz szó.

Tovább >>>

Unaloműzés kezdőknek és haladóknak – nem csak esős napokra

Ha lehet hinni a veterán Tusványos-szervezőknek, a tábor programját évről évről az Élet írja. Nehéz volna, ha csak erre hagyatkozhatnánk a programok tömkelege közötti eligazodás során, ezért a szervezők idén is egy programfüzetet állítottak össze számodra, amelyben igyekeztek átláthatóbbá tenni az előadósátrak aktualizált napi programját.

Tovább >>>

Tusványos: UH-sajtósátor a kemping főutcáján

Erdélyünk piacvezető lapkiadója, az Udvarhelyi Híradó Kft. természetesen nem hiányozhat a legnépszerűbb Kárpát-medencei politikai-kulturális dzsemboriról, a Tusványosról, hiszen nemcsak a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik népszerűsítője, hanem az ottani események, történések, hangulatok közvetítője, megjelenítője is.

Tovább >>>

Magyarországról érkezők figyelmébe!

A világ közepéről azt gondolhatnánk, hogy egy olyan hely, ahol nem érhet semmi baj. De talán jobb, ha nincsenek illúzióink ezzel kapcsolatosan és felkészülünk minden eshetőségre. 

Tovább >>>

Tusványos-program mobiltelefonra optimalizálva

A huszonharmadik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programja  mobiltelefonra optimalizálva megtekinthető a www.nemtv.ro/tusvanyos címen, illetve a fesztivál ideje alatt a www.nemtv.ro honlapon. 

Tovább >>>

Meghívó a világ közepére

A Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért Pro-Minoritate Alapítvány huszonhárom év alatt bebizonyította, hogy évente egyszer Tusványos a világ közepe. A csillagok állása és a szervezők döntése szerint idén július 24-29-e között Tusnádfürdő lesz a világ közepe. 

Tovább >>>

Jutubica: Tusványos a világ közepe

Imigyen tolmácsolja az asztronauta maci fél percben: Tusványos a világ közepe! Tusnádfürdő, Tusnádfürdő, we got a problem...

Tovább >>>

Ősbemutató Tusványoson: Szigorúan ellenőrzött életek

2012. július 27-én, 15 órakor a  Bálványosi Nyári Szabadegyetemen  láthatja először a közönség Petényi Katalin és Kabay Barna Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilmjét.

Tovább >>>

Figyelem! Megjelent!

Itt ni, el is olvashatod!Ötödik éve MISZSZ-sátor Tusványoson.

Az önérzet és a büszkeség filozófiája: a MISZSZ életpályája Bálványos születésével és a Bálványosi folyamattal összefügg. Egy a kettő, egyek az alapítók, egyek és elválaszthatatlanok. Ezért volt MISZSZ-sátor a XXI. táborban, a XXII-ben és lesz a XXIII-ban is. Eccerű számmisztika ez.

Tovább >>>

Sátrazni csak pontosan, szépen, ahogy a recepciós megkérte szépen

Tudjuk, hogy már mindenki a sátorszegeit élezi, ezért íme, néhány fontos infó, ami eligazíthatja az elszánt táborlakót a helyes sátrazás göröngyös útján.

Tovább >>>

Főszervezői eszmefuttatás: Miért pont Tusványos?

Egyértelmű és mégis néha érthetetlen. Van egy kis völgy a Csíki medencében, ahol a dombok szinte összeérnek, ahol a nyár alig pár napot tart, ahol nagyobb a szél és veszélyesebbek a nyári viharok. Egy kis völgy a Csíki medencében, ahol minden nyáron július havában összegyűl a Kárpát-medence színe és java. Nehéz a közlekedés, szűkös a tábor, lassan fejlődik az infrastruktúra és mégis minden évben visszajárunk. Mások nem értik, sőt néha már mi sem, csak érezzük, hogy mennünk kell, ott a helyünk.

Tovább >>>

Tavalyi hangulatmorzsák képekben

Még két hét és kezdetét veszi a nyár – általunk legalábbis – leginkább várt eseménye, a 23. Tusványos. Sok dolgunk van még addig is: megkeresni az egy éve a padláson szunnyadó gumicsizmát, kidolgozni, vagy új elemekkel bővíteni a túlélési stratégiát (a patikában tizenkét lejért kapható a C-vitamin), ugyanakkor nem árt ismerkedni a medvék lélektanával sem.

Tovább >>>

Rendezvényhelyszínek a 23. Tusványoson

Alig három héttel a kezdés előtt, már részleteiben is körvonalazódik a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – közismert nevén „Tusványos” – programja. Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), a magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, illetve további tizenhat partnerszervezet rendezésében sorra kerülő öt napos diáktábor idén is gazdag programkínálattal várja az időszerű közéleti témák iránt érdeklődő, tartalmas szórakozásra és minőségi koncertekre vágyó résztvevőket. 

Tovább >>>

Válts irányt! IKE fesztivál idén is megnyitja kapuit az erdélyi magyar fiatalság előtt

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Válts irányt! fesztivál az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület megszervezésében Szovátán, augusztus 2-5. között. A fesztiválon fellép többek között a magyarországi Hot Jazz Band zenekar, az Emberek együttes, Pintér Béla, a Worship Team és még sokan mások.

Tovább >>>

Világközép: július 24-e és 29-e között világol

"Tusványos a világ közepe. De nem olyan hétköznapi világközép, tankönyvízű, newtoniánus sarlatánság, hogy rábökünk egy pontra a térképen, legyen ez a világ közepe és lőn, nem. Tusványoson évente ősrobbanás és visszarobbanás történik, a világ közepe pulzál. Ám ezt sem szokványosan teszi, először van a visszarobbanás, az egész világ befelé igyekszik, majd következik az ősrobbanás, amikor szétszórattatunk." - Demeter Szilárd írása arról, hogy miért szeretjük Tusványost. 

Tovább >>>

Tábori regula

Az elmúlt huszonkét évben bejáratott tábori szabályzatunk idén is aktuális! Kérjük tiszteletben tartani! 

Tovább >>>

Szállások Tusványoson

Tovább >>>

Tranzit - Fesztivál a határon 2012

A budapesti székhelyű Kommentár Alapítvány (a hasonló című, népszerű folyóirat kiadója) 2009-ben indította útjára a Tranzit rendezvénysorozatot.

Tovább >>>

Tusványos a nagyvilágban – fotópályázat

Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a magyarországi Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében fotópályázatot hirdet Tusványos a nagyvilágban címmel!

Tovább >>>

Meghívó sajtótájékoztatóra - május 10., Kolozsvár

XXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Tusnádfürdő, 2012. július 24–29.

Tusványos a világ közepe

Tovább >>>

Tusványos 23 - sajtótájékoztató

A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke, Bozsó Imre Lehel, az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) elnöke, Jakab Attila, valamint Sándor Krisztina, a MIT korábbi elnöke, valamint a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor volt főszervezője 2012. január 25-én sajtótájékoztatót tartottak Székelyudvarhelyen, az UFF irodájában.

Tovább >>>

TUSVÁNYOS 2012

A 23. Tusványos időpontja: 2012. július 24-29.

Tovább >>>

© 2014-2015, tusvanyos.ro