TUSVÁNYOS 26Archívum > 2010 > Hírek

Tusványosi presszó

Hétfő délutántól kinyit a Tusványosi presszó, a TVR1-en délután fél négytől.

Tovább >>>

Elhangzott már, hogy kormányra került Tusványos

Elhangzott már, hogy kormányra került Tusványos, a szervezők is megkapták a dicséretözönt, politikusok, szervezők kipipálva.

Tovább >>>

Talált tárgyak

Elveszett (ellopott?!) tárgyak, melyek még gazdára találhatnak:

Tovább >>>

Gumicsizma-szépségverseny

Igencsak ritka pillanat, amikor a szerkesztőség hímnemű tagjai számára a szebbik nem térdtől lefelé válik fontossá.

Tovább >>>

Közép-Európa igazi közepe Tusványos szellemisége

A tusnádfürdői táborban (Tusványos) szombat délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök, Tőkés László, ez Európai Parlament alelnöke és Traian Basescu román államfő egyaránt előadást tartott.

Tovább >>>

A három Tusványoson kétharmad…

Krisztinával egy teraszon találkozunk – véletlenül – habár megbeszéltük, hogy interjú esete forog fenn. A szervezés mellett pénteken előadásokra is volt idő.

Tovább >>>

A rajongók

Táncoltam kalotaszegit, mezőségit és széki lassút, meg négyest is.

Tovább >>>

Áfonya vagy szilva, egyre megy

Erdélyt látni, szagolni, ízlelni kell. Az áfonyapálinka tényleg jó, a Hargitán a levegő édes, a medve nem csak legenda, az Apor bástyát nehéz megtalálni és a bulinak reggel hatkor sincs vége.

Tovább >>>

Recepciós gyöngyszemek

A Recepció az a hely, ahol minden Táborozó legalább egyszer megfordul.

Tovább >>>

Már nem csak dinnyehéj úszik a Dunán

Tovább >>>

Tusványos oprendszer

Tovább >>>

Román-magyar két jó barát?

Új fejezet nyílhat Románia és Magyarország kapcsolatában, amely a közös érdekeken túl közös értékeken is nyugodhat. A magyar-román kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, szerencsés a csillagállás a kiegyezéshez.

Tovább >>>

Ifjúságpolitika – ifjúság (pénz-család-tanulás) politika?

Tanulságos beszélgetést hallgathattak péntek délután a MISZSZ sátorban azok, akik az ifjúsági támogatáspolitikáról szóló előadást választották.

Tovább >>>

Erdély versengő városai

A baráti kerékpártúrák túlnőttek magukon, a résztvevők száma már rég meghaladja a húszfős osztálykirándulásnyi alaptömeget.

Tovább >>>

Nemzetpolitika, rendszerváltás, Kárpát-medence

Péntek délután a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) „nyílt kártyás ülésére” került sor, Répás Zsuzsanna, a magyar kormány határon túli kérdéseivel foglalkozó helyettes államtitkára moderálásában. A beszélgetés rekordszámú meghívottal zajlott, majdnem minden élő és mozgó kisebbségi politikai szervezet képviseltette magát.

Tovább >>>

Az átvilágítás folytatódik

Sok gondolat ismétlődik Tusványoson, jó néhány téma kimeríthetetlen, vagy egyszerűen csak az elmúlt év alatt alig, netán egyáltalán nem történt előrelépés. Van olyan eset is, amikor mégis. Ilyen az egyházi átvilágítás.

Tovább >>>

Brand a lelke mindennek

A szubszidiaritás és az önkormányzatiság jelszava alatt ültek össze péntek délután Székelyföld előjárói egy beszélgetésre, melynek értelemszerűen nem a Galapagos szigeteki teknősök párzási szokása volt a témája.

Tovább >>>

Mindennel nagyon…

A Perspektívások kérdezték a partner-sátrakat a perspektíváikról.

Tovább >>>

Ungaria şi România au toate premizele unei colaborări cruciale în cadrul Europei Centrale

Tovább >>>

Panică, numele tău este Kosovo

Tovább >>>

Eltűnt a főszervezőnk telefonja!

A mai, szombati táborzáró végén eltűnt Sándor Krisztina erdélyi főszervezőnk telefonja. Maga a készülék nem nagy értékű, tehát kérnénk a szórakozott vendéget, aki véletelnül magához vette, vagy bárkit, aki látta, hogy HOZZA VISSZA!
Ne nyomorítsuk Krisztina életét azzal hogy újra össze kelljen szedje a telefonszámokat!!!
Kérjük.Királynő

Már a hét elején bejelentettem a kollégáknak, hogy tőlem egész héten csápolhatnak terepmunka címszó alatt, de a péntek este az enyém, akkor énekel Rúzsa Magdi, szívem csücske.
Tovább >>>

Zelegorkodás

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-Mil) a Fősátorban péntek este 6 óra után megtartotta ezévi Gálaestjét Székely Irodalmi Guruzsma / A Madagaszkár-projekt címmel.

Tovább >>>

Szavazz a legkirályabb erdélyi városra!

Az Élő Erdélyért Alapítvány égisze alatt ma már több százan azért dolgoznak azért, hogy minél szélesebb körben megismertessék és megszeretessék szülőföldjüket.

Tovább >>>

Nemzetpolitika, rendszerváltás, Kárpát-medence

Péntek délután a KMAT „nyílt kártyás ülésére” került sor, Répás Zsuzsanna a magyar kormány határon túli kérdéseivel foglalkozó helyettes államtitkár moderálásában. A beszélgetés rekordszámú meghívottal zajlott, majdnem minden élő és mozgó kisebbségi politikai szervezet képviseltette magát.

Tovább >>>

Koszovópánik

Az alábbiak pontosabb megértése miatt kénytelen vagyok a TP hűséges olvasóinak bevallani: egy másik galaxisban Tőkés László EP-alelnök sajtófőnökeként is tevékenykedek. Ebben a minőségemben elég sokszor hívnak ismeretlen telefonszámról, és munkahelyi kötelességem lehetőleg az összeset fel is venni.

Tovább >>>

Vért az alkoholba!

Bár másik cikkünkben jeleztük, hogy a szerkesztőség álláspontja szerint mindenki annyit iszik, amennyit nem szégyell, ezt tizennyolc éven felüliekre értettük. Az ún. felnőttekre, akik felelősek cselekedeteikért.

Tovább >>>

Ne hozzál tekenyőt a belednek!

Se a másénak.
Ellenőriztük azokat a kósza híreket, melyek szerint egyesek nagyobb helyen érzik magukat olyan bulisátorban, ahol éppen, hogy semmilyen hely sincs, ráadásul ezen a semmi helyen egymás lábára ugrálnak az emberek, ezt nevezik bulinak errefelé. Bár furának tűnik a gusztus, mi lepődnénk meg a legjobban, ha rakott szoknyában fodrozódnának a lányok, tánctanári intésre kisubickolt csizmában és keményített fehér ingben hajolna a legény.

Tovább >>>

Tusványos 21. Nyílt lapok, nyílt EMEF

Íme, a tusványos.ro mobil csapata rámozdult a csütörtöki árnyékbokszra.
Tovább >>>

Retrovizor

Amíg még el nem felejtjük azt a keveset, ami megmaradt a fejünkben, gyorsan leírjuk nektek mindazt, amit úgyis láttatok, de valószínűleg Ti sem emlékeztek rá sokkal jobban.

Tovább >>>

A huligánok mindig vigyáznak egymásra

(előzmények, ahol elmondom, hogy mi a pálya)
Egy magát megnevezni nem kívánó Nagyon Megbízható Zene- és Műértő Ismerősöm már délután látta a Huligánokat egyik teraszon inni és részegedni. Erre egy másik, Hasonlóan Megbízhatóan Zene- és Műértő Ismerősöm hozzátette, hogy nem csoda, mert azt a zenét nem is lehet másképpen csinálni.

Tovább >>>

Csütörtöki jutubica

Ha nem tesz keresztbe a 64 bites kettős számrendszer ördöge, akkor a csütörtöki Tőkés-Markó árnyékbokszolásra visszatérünk még.

Tovább >>>

True Club Hopping Guide 2.0

Tavalyi jelentkezésünk óta – vélhetően a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szellemében – átalakult a tusványosi éjszaka, így aztán igazán itt az ideje, hogy mértékadó éjszakai útmutatónkat is a szavazófülkék forradalmához fazonírozzuk. Legyen béke, szabadság, egyetértés!

Tovább >>>

Népdaloktól a diplomáig

Magyaroszági, kárpátaljai és erdélyi szakemberek a magyar nyelvű oktatás kárpát-medencei lehetőségeit vitatták meg a Szabadegyetem csütörtöki rendezvényén, amelyen felszólalt Réthelyi Miklós, az új magyar kormány nemzetierőforrás-minisztere is.

Tovább >>>

Van cirkusz

Politika a cirkuszban, cirkusz a politikában. A cím selymesen simogatja a TP-újságíró érdeklődés-mirigyét, beindul a sajtósreflex, és elvárásokkal ül be az ember az előadásra.

Tovább >>>

Egyet jobbra, egyet balra...

Szervezési figyelmetlenségnek is elkönyvelhetjük, hogy a Markó-Tőkés találkozóval egyidőben kellett volna kezdődnie a „Balos és jobbos” cimkék az erdélyi magyar sajtóban című panelnek, melynek meghívott előadói egytől-egyig újságírók.

Tovább >>>

Kárpátokkal korlátolt közszolgálat

A Kárpát-medence közszolgálatiságáról szóló beszélgetést Kelemen Attila nagyon találóan foglalta össze, amikor arról beszélt, hogy a médiás blokkok mindig olyan szomorkodósak, melankolikusak.

Tovább >>>

Lőrincz Csaba, a mérték

A státusztörvényt kidolgozó Lőrincz Csabára emlékező A mérték című könyvet a Commitment sátorban mutatta be Borsi-Kálmán Béla, Filep Tamás Gusztáv és Zelei Miklós.

Tovább >>>

A fogkrém és a tubus

A hagyományokhoz híven Tusványoson a hétvége felé kezd beindulni a politikai nagyüzem, tegnap, csütörtökön a fő rendezvénynek a „Merre tart a Magyar Összefogás? – Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum ülése, nyílt kártyákkal” című, a Fősátorban délután 2-kor kezdődő beszélgetés számított.

Tovább >>>

Bolyai örökösei

Csütörtök délután fehérköpenyes csapat vonult végig határozottan a sportcsarnok mellett, majd megálltak a focipálya közepén. Tálcájukra fémedényt tettek, abba narancsszín granulátumot, majd az egészből tűzhányót varázsoltak. Környezet-, illetve élelmiszer-mérnökök a Sapientiáról, így mondták.

Tovább >>>

Bréking: Szombaton Băsescu is Tusványoson

A szombat délelőtti előadáson Orbán Viktor (miniszterelnök, Magyarország) és Tőkés László (alelnök, Európai Parlament) mellett jelen lesz Traian Băsescu (államelnök, Románia) is.Tusványosi metafizika

Túl sok a sátor, túl sok a program, panaszkodnak jónéhányan. Tételezzük fel, hogy a morgolódók nagyobb része tényleg el szeretett volna menni mindazokra az előadásokra, amelyekre programtorlódás miatt nem jutott el, és azt is elképzelhetjük, hogy kevesebb sátor esetében ezek a táborozók programfüzettel a kezükben róják a köröket, tusványosi dervistánc, golyóstollal pipálják ki az abszolvált rendezvényt. Esetleg „lájkolják a fészbukon”, tetszikelik, rákattannak, alul üzenetben megjelenik: ott voltam.

Tovább >>>

Mindenki kaphassa meg az állampolgárságot, akinek van magyar identitása

Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára úgy érzi, olyan változás van a levegőben, amilyen az 1998-as kormányváltáskor nem volt meg. Reménykeltőnek látja a magyarság jelenlegi helyzetét a szomszédos országokban, a határon túlra szánt támogatásokat pedig egyszerűsítené és átláthatóbbá tenné.
Tovább >>>

Reggel

Felkelünk, reggel van. Lefekszünk, reggel van.
Reggelizni viszont még soha nem sikerült.
De legalább elküldtük a Tusványos Press II. számát nyomdába.Bálványos Intézet

A tavaly bejelentették, hogy a húszéves bálványosi folyamat megérett az intézményesedére. Ha jól emlékszünk, akkor Németh Zsolt és Toró T. Tibor alapító atyák szeme csillogott, lesz Bálványos Intézet, csaptak az asztalra teremtő erőtől duzzadva.

Tovább >>>

Csángóföld: keressük a jó viszonyt

A moldvai csángó közösségről szóló beszélgetés középpontjában a 10 éves magyar oktatási program és a csángók magyar nyelvű vallásgyakorlása állt.

Tovább >>>

Hány hold erdő kell, hogy egy négyzetméter kastélyt fenntartsak?

A Kárpát-medence épített magyar örökségének védelméről szóló beszélgetésen Gergely Balázs moderátor arról beszélt, hogy szerencsés a csillagállás az erdélyi műemlékvédelem számára, a romániai és a magyarországi kormányban is elkötelezett (magyar) gazdája van a szakterületnek.

Tovább >>>

Kertek alatt

Szétnéztünk a hátsó udvaron, hadd lám, mivel lopják a napot a partnersátrakban. Kiderült, hogy a Tusványos idén sem csak a csapolt sörről és a koncertekről szól.

Tovább >>>

MIK?

Miután az eső is alább hagyott, a MISZSZ-sátorban ebédidőben Bardócz Csaba (moderátor) várta az érdeklődőket. Beszélgetőpartnerei az idén 11. születésnapját ünneplő Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) képviselői: Brendus Réka (Budapest), Neszméri Csilla (Felvidék), Sándor Krisztina (Erdély), Kucsera Tamás Gergely (Budapest) és Varga Diósi Viola (Vajdaság) voltak.

Tovább >>>

Universitas

A Commitment-sátor volt a színhelye a tusványosi eszmecserék örökzöld témájának, az állami magyar egyetem kérdéskörének.

Tovább >>>

Csontváz a politikusban

Szerdán az EMNT – Jakabffy-sátorban Transzparencia, feddhetetlenség, lusztráció – a rendszerváltozás után 20 évvel cím alatt átvilágították többek között az Országos Fedhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését kilúgozó törvénymódosítását is.

Tovább >>>

Ilyenek vagyunk, vadak, és talán jók is

Bauer Béla egyike azoknak az embereknek, akiknek ragyog az arca, amikor a kedvenc témájáról beszél. Bauer Béla kedvenc témája az ifjúság, pontosabban az ifjúság jellemzőinek a szociológiai kutatása. És pont erről beszélt szerda délután a MISZSZ sátorban. Volt benne fíling.

Tovább >>>

Transparenţă, integritate, lustraţie

Universitatea de Vară Balvanyos a găzduit miercuri la Atelierul Jakabffy (Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania) un panel pe tema „Transparenţă, integritate, lustraţie”, abordând teme precum Legea lustraţiei şi modul în care mai poate funcţiona acum Agenţia Naţională de Integritate (ANI), concepută în context comunitar drept un instrument anticorpţie, rămasă practic fără putere după amendarea în Parlament şi decizia Curţii Constituţională a României.
Invitaţii moderatorului Toró T. Tibor, preşedintele executiv al CNMT şi membrul Societăţii Timişoara, au fost directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR), istoricul Marius Oprea şi secretarul general al ANI, Horia Georgescu.

Tovább >>>

Az eszkimó esete a görögdinnyével

Megtörténik néha, hogy a gazdasági szakemberek összeülnek és elbeszélgetnek a világ dolgairól. Nem meglepő ilyenkor, ha a beszélgetés a pénzről szól, mint ahogy az sem, hogy olyan szavakat használnak, melyek meghaladják a mindennapi piaci alkudozás igényét. És innen már csak egy lépés az, hogy nemzetközi szakkifejezéseket kötőszóként használva mondják meg a tutit.

Tovább >>>

Posztkommunista egyházi kincskeresők

Az egyházak vagyonának-, főként ingóságainak visszaszerzéséről esett szó ma délután az EMNT-Jakabbfy sátorban. Róth András Lajos történész, a Haáz Rezső Múzeum ügyvezető igazgatója felvezetője szinte csak a közönségnek szólt, hisz a meghívott előadók felkészülve érkeztek.

Tovább >>>

Universitate maghiară de stat – un subiect de dezbatere în mediul universitar

Cea de a XXI-a ediţia a Universităţii de Vară Balvanyos a găzduit miercuri, în Cortul Commitment, dezbaterea pe una din cele mai importante teme care frământă comunitatea maghiară: înfiinţarea unei universităţi maghiare de stat.
La discuţii au participat Hantz Péter (cadru universitar, vicepreşedintele Comitetului de Iniţiativă Bolyai, Heidelberg), Dávid László (rectorul Universităţii Sapientia, Cluj-Napoca), Tonk Márton (decan, Universitatea Sapientia, Cluj-Napoca) şi Magyari Tivadar (prorector, UBB Cluj-Napoca).

Tovább >>>

Adevăratul început de secolul XXI

Miercuri dimineaţă a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor celei de a XXI-a ediţii a Universităţii de Vară şi Tabăra Studenţească „Bálványos”, organizată la Băile Tuşnad în perioada 20-25 iulie de către Consiliul Tineretului Maghiar şi Fundaţia Pro Minoritate. Circa 3.000 de persoane au petrecut deja marţi seara la concertele Csík Zenekar şi ROLE, iar miercuri vor începe cele câteva sute de prezentări organizate la 17 corturi amplasate în zona de desfăşurare a evenimentului.

Tovább >>>

Napi zene

Kettőslátásban arról, ma mi vár ránk.

Tovább >>>

Tusványos top 5 újdonsága

Aki először jár Tusnádon, annak úgyis mindegy, de a másod- és többedéves táborlakók szolgálatára összegyűjtöttük a legfontosabb idei újdonságokat.

Tovább >>>

A XXI. század 2010-ben, itt kezdődik

A szerkesztői kötelezettségeim mellett a megnyitóra mindig elmegyek, főleg azért, hogy lássam, ki megy még el, meg hogy mások is lássák, hogy én is ott vagyok.

Tovább >>>

Magyar 21

Kedden este itt, Tusványoson, miközben a Nagyszínpadon a Csík Zenekar múlt pontosan, telefonon jelezték a Recepcióról, hogy keres bennünket egy úriember. Anyagot hozott, így az üzenet, a hullámzó térerő miatt még annyit hallottunk: magyar állampolgárság.

Tovább >>>

Az egyszerűsített honosítási eljárásról

A magyar Országgyűlés 2010. május 26-án szinte teljes egységben fogadta el a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény módosítását, bevezetve az egyszerűsített honosítási eljárást, közkeletű nevén a kettős állampolgárságot.

Tovább >>>

Tusványos Press, I. szám

Elkészült a Tusványos Press idei első száma.

Erre a linkre kattintva pdf-formátumban letölthető!Mocsár-skála

A tusnádi sár- és mocsár-intenzitás mérésére 2010-re tudományos igényű, 0-tól 5-ig terjedő skálát dolgozott ki stábunk. Publikációnk a Nature előtt csak a TusványosPressben, illetve honlapunkon olvasható:

Tovább >>>

Maradj otthon! Nézzél tévét!

Nem egy sikeres Tusványos-ajánló köszöntés, nem is egy sikeres Csík Zenekar-ajánló. Tudom. De ha ezt énekelték!

Tovább >>>

TUSVÁNYOS 21 - 20-25 iulie 2010

Tusványos este un act de creaţie care se repetă anual, ceea ce este o imposibilitate filosofică, dar nu asta e singura ciudăţenie. De exemplu, la Tusványos nu există niciodată LUNI, ceea ce înseamnă că şi anul acesta, între 20 şi 25 iulie, timpul iasă din tiparele vieţii cotidiene.

Tovább >>>

Gyüttem, ittam, áztam

Megérkeztem. Gyorstalpalás: „Nehéz hét lesz, kitartást!” – ehelyett jobb szeretem a „Nehéz hét volt, köszönjük!”-et.

Tovább >>>

Tusványos, a világ közepe

Mert a huszonegyedik tusnádfürdői szabadegyetem közeledtével az sem számítana elrugaszkodottnak, ha a teret és az időt is az évente megszervezett szabadegyetem és diáktábor szerint osztanánk be.

Tovább >>>

Retusványos

Álmosak vagyunk.

Tovább >>>

Gazdaság, képzés, munkavállalás a székelyföldi régióban

Az idei, 21. Bálványosi Szabadegyetemen szerdától péntekig egy rendhagyó vállalkozói sátor is érdekes programpontokkal várja a táborozókat. A BKIK–SZVESZ sátrat a vállalkozók és az őket tömörítő egyesületek és szövetségek hozták létre.

Tovább >>>

Tusványos.go

„Tusványos.go” – írta ki Orsi, a tusványosi szállástündér a fészbukra, és ezzel mi mélységesen egyet tudtunk érteni.

Tovább >>>

Nincs ujj a lap alatt!

Tíz szabályt könnyebb megjegyezni, mint negyvenet.

Tovább >>>

Masszázs vagy gyermekmegőrző?

Az Infosátor nem a Mindentudás Egyeteme, viszont a hülye kérdéseket jegyezzük.

Tovább >>>

Mindennapi tenyerünk

Az biztos, hogy rengeteg lesz a következőkből: üdítők, édességek sör, pálinka, vermut, konyak, ettől leszünk mozgékonyak.

Tovább >>>

RTV - Képzelt kávéház

Idén harmadik alkalommal nyit ki a Képzelt kávéház kihelyezett részlege, a TUSVÁNYOSI PRESSZÓ.

Tovább >>>

Háztűznéző

BRÉKING: A faházak elfogytak. Nincs több. Beteltek. Lefoglalták az összeset. Ilyen nincs is.

Tovább >>>

Tusványos: The True Club Hopping Guide

Hogy milyenek lesznek idén a bulik, nem tudjuk. Hogy milyenek voltak tavaly, azt igen.
TuRuL_2k2, a Mandiner főredaktorának 2009-es kör- és kórképét reposztoljuk.

Tovább >>>

Sapientia-sátor

A Sapientia-sátor programját az idei felvételi szlogen köré szerveztük, így jó esélyed van arra, hogy rád ragadjon a bölcsesség. Amennyiben helyesen válaszolsz pár trükkös általános műveltségi kérdésre, máris rád ragasztjuk a bölcsességed bizonyítékát.

Tovább >>>

Keskeny út

A Keskeny út nevű ökumenikus fesztiválmissziós csoport 2005-ben arra vállalkozott, hogy missziós munkát végezzen Erdélyben a különböző ifjúsági fesztiválokon.

Tovább >>>

Mandiner

Idéntől a Mandiner (volt Reakció, régvolt UFi) szerzőgárdáját is becsábítottuk a Tusványos Press és a tusványos.ro napszámosai közé, klaviatúrájukkal szolgálják a közt. Hogy a tévémacin szocializálódott nemzettársaink is értsék: közösen toljuk a kontentot.
Alább rövid bemutatkozó szövegüket közöljük, ha valaki többre kíváncsi, kattintson ide!

Tovább >>>

Tusványos-taxi

Bár válság van, és egekben az üzemanyagárak, mi is autóval költözünk le Tusványosra. Önök is, Ti is, de hogy ez mekkora probléma, arról idézzük egy tavalyi cikkünket:

Tovább >>>

Vinum Primatis Borsátor

A bor a keresztény kultúrkör kiemelt itala. Messze több, mint gasztronómiai kiegészítő, több mint alkoholos ital, és több mint erjesztett must. A bor költészet, filozófia, korkép, rosszabb esetben kórkép az adott korról. De legfőképpen az értéket teremtő ember és közösség világlátásának hű lenyomata. Szerencsés esetekben pedig kortyolható történelem.

Tovább >>>

Szombat

2009-ben szombaton négy ember ült a nagyszínpadon: Tőkés László, Orbán Viktor, Traian Băsescu és Németh Zsolt.

Tovább >>>

Péntek

Telik az idő, de még mindig sokszínű a belső szervezői körben naponta köröztetett programvariáns. Ám ez, sajnos, nem azt jelenti, hogy kavarintunk egyet a programkavalkádon, hanem hogy XY még mindig nem tudja, eleget tud-e tenni a meghívásunknak. Bármennyire furcsának is tűnik, van olyan politikus, aki nyáron is dolgozik – a kormánytisztviselők például ilyenek. Majd hanyatág vágtuk magunkat, amikor már az ötödik sajnálkozott a telefonban, hogy „még mindig nem tudja, el tud-e szabadulni a minisztérijomból”. Pedig úgy jönne. Hát, mi Tusványoson nem fogjuk irigyelni őket, az biztos. A résztvevők listája tehát nem végleges!

Tovább >>>

Csütörtök

Sokáig gondolkodtunk azon, hogy a csütörtöki napnak mottóként azt adjuk: „Bankot ütünk”, de ennek mostanában egészen más az akusztikája. Pedig csütörtökön Tusványoson eldördül a nehéztüzérség.

Tovább >>>

Szerda

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják! Annál is inkább, mert néhány előadónk még nem igazolta teljes bizonyossággal vissza a jelenlétét (ezért most a jelenleg biztosra ígérkezőket soroljuk, és őket sem a teljesség igényével), egyébként is akkor szép a világ, amikor zajlik –Tusványoson pedig menetrendszerűen az utolsó utáni pillanatban változik valami. És ettől olyan izgalmas. Hogy' is szokás mostanában mondani: életszerű.

Tovább >>>

Bréking: gyön Hobo is

Most kaptuk a hírt, hogy pénteken, Rúzsa Magdi koncertje után fellép Hobo is. Talán még együtt is danolnak egyet, meglátjuk.

Tovább >>>

KEDD

Tusványos az évről-évre megismétlődő teremtésaktus, ami filozófiai képtelenség, de nem ez az egyetlen furcsaság benne. Például Tusványoson sosincs HÉTFŐ, ami jól jelzi, hogy idén július 20–25 között is kizökken az idő a hétköznapok körlogikájából.

Tovább >>>

MISZSZ Tusványos

Az önérzet és a büszkeség filozófiája: a MISZSZ életpályája Bálványos születésével és a bálványosi folyamattal összefügg. Egy a kettő, egyek az alapítók, egyek és elválaszthatatlanok. Ezért van MISZSZ sátor a XXI. táborban, lesz a XXII-ben, meg a XXIII-ban is. Eccerű számmisztika ez.

Tovább >>>

Szól a rádió

Elkészült a rádióreklám is, külön köszönet a Príma Rádió csapatának.

Tovább >>>

Tusványos 2010: politika nyílt lapokkal

Nyílt lapokkal mottó alatt zajlik július 20-25. között Tusnádfürdőn az immár 21. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Nyílt lapokkal, mert – mint az csütörtöki sajtótájékoztatójukon elhangzott – a szervezők azt szeretnék, ha erdélyi és összmagyar tekintetben is terítékre kerülnének olyan témák, amelyek kapcsán megválaszolatlan kérdések sora él az emberekben. Ezt a célt szolgálná például egy nyílt Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF), amelyen Markó Béla RMDSZ- és Tőkés László EMNT-elnök elmondhatná, hogy miért hívták életre a testületet, hogyan működik, miért vált olyanná, amilyen, illetve van-e egyáltalán jövője. Ugyanakkor a jelen pillanatban marginalizált Magyar Polgári Párt szerepéről is beszélni lehetne.

Tovább >>>

Vártad már a részletes infókat az idei Tusványosról?

Jó eséllyel Băsescu és Orbán Viktor ismét Tusnádon találkoznak, akárcsak tavaly; a programokra ingyenes a belépés, sátorhelyre, faházra fizetni kell.

Tovább >>>

Megkeverték a magyar kártyát

Kiteregette lapjait Tusványos, a huszonegyedik, és nyílt lapos játékot vár másoktól is. Egy hónap múlva indul az erdélyi magyar kártyaparti.

Tovább >>>

Nyílt lapokkal Tusványosra várva

Még 26 nap és kezdődhet a nyílt lapokkal kártyázás a Tusványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. A mai első hivatalos sajtótájékoztatón a szervezők ízelítő gyanánt az idei változatos programról, meghívottakról, megvitatandó kérdésekről értekeztek, de annak érdekében, hogy az idei tábor is meglepetésekkel szolgáljon némely kérdést megválaszolatlanul hagytak: Megtiszteli-e jelenlétével a tábort Orbán Viktor? – bár erre a kérdésre sejtjük a választ, hiszen huszonegy év alatt, csupán egyszer hiányzott –, arra viszont nem derült fény ki lesz a „beszélgetőpartnere” román részről.

Tovább >>>

Sajtótájékoztató Kolozsváron

Megtartottuk az első hivatalos sajtótájékoztatót. Direktben közvetítettük a Fészbukon, bár azt nem erre találták ki, jelezték többen, mi erre azt mondtuk, hogy feszegetjük a határokat. Aki emiatt elrejtett a hírfalon, az ne is jöjjön Tusványosra, mert rosszul fogja érezni magát. Hiszen szegény ember vízzel főz, más feleségét ver... szereti, és a fészbukon közvetít. Mert mi történik akkor, amikor a táborban az A4-es papírlap jelenti majd a webkettőt?
Megmondjuk: semmi. Mi jól fogjuk érezni magunkat akkor is.

Tovább >>>

Meghívó sajtótájékoztatóra

Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány 2010. július 20–25. között szervezi az immár XXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort Tusnádfürdőn, Tusványos 21. Nyílt lapokkal! címmel.

Tovább >>>

Orbán Viktor Tusványosról

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke - aki, mint kiderült, a tervek szerint idén is részt vesz a tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén, ahol megtartja hagyományos előadását, legalábbis ezt mondta a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek - néhány percben összefoglalja, mit jelent Tusványos.
Semmi retus, vágatlan anyag 2009-ből.

Tovább >>>

Sajtóregisztráció

Bár manapság az infokommunikációs eszközök fejlődésével majd' mindenki egyszemélyes szerkesztőség (értsd: minden mobiltelefonnal lehet fényképezni), és az alternatív nyilvánosság önjelölt papjai tizenöt másodpercig főoldalas anyagokat posztolnak (olvasd: még egy bloggernek is lehet releváns véleménye), az újságírók mégis fontosak számunkra.

Tovább >>>

Babzsákfutam

Tusványos kabalafigurái így születtek meg: Fórizs Attila barátunknak azt mondtuk, hogy mozgassa meg a logót. Ő meg szétszedte, összerakta, átszínezte, "animálta": vagyis lelket lehelt beléjük. Azóta is lelkesítenek.

Tovább >>>

Programzanza

A legbelsőbb körökben kézen forgó dokumentumot csak éjszaka lehet olvasni, telihold fényénél, miután háromszor átfordulunk a jobb sarkunkon úgy, hogy bal kezünkben Navracsics tanár úr egyetemi előadásszövegeit, jobb kezünkben pedig Toró T. Tibor „A gumicsizma és az autonómia" című kutatófizikusi értekezését egyensúlyozzuk.

Tovább >>>

Most rajtunk a sor!

Hetek óta megrendüléssel követjük a magyarországi árvízi helyzetet és együttérzünk a vészhelyzetbe került embertársainkkal. Elevenen él bennünk a 2005. évi udvarhelyszéki árvíz borzalma, amelyet anyaországi nemzettársaink példátlan segélyezési hullámmal igyekeztek enyhíteni. Most rajtunk a sor, hogy lelkiismeretünkre hallgatva az árvízkárosult magyar testvéreink segítségére siessünk!

Tovább >>>

Kollektív identitás

A MIT keretében az elmúlt két napban körvonalazódott: a Tusványos központi szervezőcsapata a törvény életbe lépése után elsők között igényli együttesen a magyar állampolgárságot.

Tovább >>>

Mandiner

A XXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (azaz Tusványos) idén július 20. és 25. között lesz Tusnádfürdőn. A Mandiner stábja a tavalyi próbaüzem után fokozottabban veszi ki a részét a TusványosPress munkájából (sőt, ennél nagyobb dologgal is készülünk), s addig is rendszeresen írunk arról, mi készül az Olt völgyében.

Tovább >>>

Tusnádi fürdő

A tusnádi fürdőt a csíki székelyek egyszerüen Alszegnek nevezik. Alapitását Éltes Lajos tusnádi birtokosnak köszönheti, ki az azelőtt Beszéd mezőnek nevezett, teljesen vadon elhagyatottságban lévő helyet 1845-ben a falutól (Tusnádtól) haszonbérbe véve, részvényeket gyüjtött e fürdő berendezésére. Éltes ezen törekvése nagy támogatóra talált a tusnádi születésü katholikus püspök Kováts Miklósban, ki ottan a fürdőt használni akaró szegények számára egy nagy hosszu épületet emeltetett*A fürdő északi végén most is meglevő emeletes hosszu épület. ), melyet halálakor a tusnádi iskola számára hagyományozott.

Tovább >>>

Bálványosvár

– Arx idololatriae, ahogy Zsigmond királyunk adománylevele nevezi.

A legrégibb székely várépítészet emléke. Rég túlélte az egyezer esztendőt. Még most is állnak falai. Úgy volt az építve, hogy örökké tartson. A „Magyar isten” számára építették. Itt gyűltek össze hívei még a harmadik századjában is a keresztyén vallás uralmának. S a királyok és a vajdák nem mertek arra gondolni, hogy Bálványos várát ostrom alá vegyék, elfoglalják, a régi istent belőle kizavarják. Amit a királyok és vajdák nem mertek megtenni, megtette egy asszony. Meglátjuk, hogy történhetett az.

Tovább >>>

A csíki Bálványos vár

A tusnádi fürdő egyik érdekesebb kirándulási pontjául kinálkozik a közelében lévő csíki Bálványos vár
A fürdőtől Csík felé menve, az országut az Ördöglik teteje és Szöktetőkut teteje nevü, sziklaszálakkal ékes csúcsok alatt vonul el, azután az Alvégszurdokát megkerülve, egy magaslatra emelkedik, melyet Alvégszurdoka tetejnek hivnak. E sziklafok annyira előszökell az Olt völgyébe, hogy az összeszoritott folyamnak alig maradt ott mederhely.

Tovább >>>

Szent-Anna tava

Tenger felé tartunk tehát, vagy legalább is tengerszem felé, a milyennek tartják sokan a Sz.-Anna tavát, a hová most irányozzuk lépteinket, azaz hogy tulajdonképpen lóháton indultunk bizony mi, (mivel oda csak lóháton, vagy ökörszekérrel és per pedes apostolorum lehet feljutni) mert a tusnádi szorost gyalog járván meg, most már egy kicsit urizálhattunk.

Tovább >>>

© 2014-2015, tusvanyos.ro